Netanjahu visszavonta beavatkozását az Izrael-díjat kiosztó bizottságok tagságába

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jehuda Weinstein államügyész levelét tiszteletben tartva visszavonta beavatkozását az Izrael–díjat odaítélő bizottságok összetételébe – közölte pénteken az izraeli közszolgálati rádió.

benjamin netanjahuCsütörtök este az államügyész levélben arra hívta fel a miniszterelnök figyelmét, hogy a március 17-i izraeli választások előtti kampány érzékeny időszakában tartózkodnia kell az Izraeli-díjat kiosztó bizottságok összetételének megváltoztatásától.

Előzőleg csütörtökön az Izrael-díjra – az ország legrangosabb kitüntetésére – jelöltek közül többen is közölték, hogy visszavonják jelöltségüket, köztük David Grossman író. Azért is veszélybe került az irodalmi és a filmes elismerés idei kiosztása, mert miután a kormányfő politikai okokból kihúzta három professzor nevét a döntésre jogosultak köréből, szolidaritásból a bizottsági tagok többsége sorra bejelentette visszalépését.

A jeruzsálemi Miniszterelnöki Hivatal a Weinstein levére írott válaszában közölte, hogy amennyiben Netanjahu megnyeri a választásokat, akkor egy új tanácsadó bizottság létrehozását tervezi, amely majd az Izrael-díjról döntő bírák kiválasztásának kritériumait határozza meg.

Az előzőleg kirostált irodalmi professzorok egyelőre nem közölték, hogy készek-e folytatni a kormányfői döntés miatt megszakított munkájukat.

David Grossman a tizes tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy a „miniszterelnök gondolatszabadság ellen uszító kampánya miatt” lépett vissza jelöltségétől. A palesztin állam megszületését támogató politikai álláspontjáról ismert művész Netanjahu lépését „cinikus és pusztító puccsnak” nevezte, amely „sérti a szellem és a lélek szabadságát”.

Ámosz Óz világhírű író is szembehelyezkedett a kormányfő döntésével, ő a kettes tévécsatornának azt mondta, hogy Benjámin Netanjahu „nemcsak a bizottságot cserélné le, hanem az írókat és a bírókat is. Az az igazság, hogy ha tehetné, kicserélné a médiát is” – tette hozzá.

[popup][/popup]