Netanjahu újabb közeli munkatársa kötött vádalkut az izraeli hatóságokkal

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Nir Hefec, Benjámin Netanjahu miniszterelnök legbizalmasabb munkatársa, médiaügyi tanácsadója is vádalkut kötött az izraeli hatóságokkal a kormányfőt is érintő nyomozás során.

Nir Hefec várhatóan feltáró értékű vallomást tesz a rendőrségen mind a törvénytelenül elfogadott ajándékok, mind a Bezeq hírközlési nagyvállalattal kapcsolatos vizsgálat ügyekben, cserében a rá kiszabható büntetések elengedéséért.

Hefec ezzel a lépésével csatlakozott a kormányfő két másik közeli munkatársához, Ari Harowhoz és Slomó Filberhez, akik korábban hasonló kötelezettséget vállaltak, és részletes vallomást tettek a nyomozóknak.

Nir Hefec hétfő reggel már átadta a rendőrség 433-as, fehérgalléros bűnözéssel foglalkozó osztályának a rendelkezésére álló információ egy részét egy olyan tanúvallomás részeként, amelyet nem használnak fel ellene.

Hefecről korábban azt írták az izraeli médiában, hogy egy közvetítő segítéségével 2015-ben, a főügyészválasztás előtt felajánlotta Hila Gerstelnek, az állást megpályázó egyik bírónőnek a főügyészi hivatalt.

Cserébe Gerstelnek vádemelés nélkül kellett volna lezárnia a miniszterelnök felesége, Sara ügyeit. Az  ügy kipattanása óta többen is feltették a kérdést, hogy vajon Aviháj Mandelblitet, a végül megválasztott főügyészt is megkörnyékezték-e hasonló ajánlattal.

Hefec ügyvédje a drámai fordulat után bejelentette lemondását. Netanjahu miniszterelnök munkatársai a következő választ adták a ynetnek: “Ha van valami, akkor nincs szükség egyetlen vádalkura sem, de ha nincs semmi, akkor ezer védett, állami tanú sem fog segíteni. A vádalkut kötött tanúk megállíthatatlan hajszolása a legjobb bizonyíték rá, hogy nincs semmi és nem lesz semmi.”

Hefecet közel két hete megvesztegetés és az igazságszolgáltatási akadályozása gyanújával tartóztatták le. Az elmúlt években Netanjahu és felesége, Sara bizalmasaként tartották számon, aki a családot a médiával szemben védte 2014 és 2017 között média-tanácsadóként, elsősorban a miniszterelnök feleségének szolgálatában.

Ebben az időszakban a Joszef Sapira, az állami számvevőszék elnöke szabálytalanságokat fedezett fel a miniszterelnöki rezidencia vezetésében, ami miatt a rendőrség  bűnügyi nyomozást indított.

[popup][/popup]