Netanjahu rotációs miniszterelnöki posztot ajánlott Gantznak és Derinek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, akinek nyolc napja maradt kormányalakítási mandátuma lejártáig, felajánlotta Beni Gantz védelmi miniszternek (Kék-Fehér) valamint Arje Deri belügyminiszternek (Sasz) a miniszterelnöki posztra vonatkozó rotációs megállapodás első helyét.

Benjamin Netanjahu

A beszélgetés részleteit ismerő források szerint Gantz azt mondta Netanjahunak, hogy neki ,,nem tűnik úgy, hogy ez összejönne”  – írja az ujkelet.live.

Az ajánlat feltételei szerint Gantz egy évig miniszterelnök lenne, ezt követően Netanjahu visszatérne további két évre az ország élére, majd Gantz ismét átvenné az irányítást az utolsó évre.

Miniszterelnöki mandátuma alatt Gantz védelmi miniszterként is szolgálhatna. Netanjahu pedig a teljes négy év idejére a miniszterelnöki rezidencián maradna.

Benny Gantz

A márciusi választásokig vezető választási kampány során Gantz megfogadta, hogy nem fog ismét együttműködni Netanjahuval, az előző választások után alakult egységkormány szétesése és a kettőjük közötti viszony megromlása nyomán.

Politikai források úgy vélik, hogy Gantz a koalíciós tárgyalásokon igyekszik befolyást szerezni a beszélgetés nyilvánosságra hozásával. A Netanjahu-ellenes blokkkal – amely Netanjahu mandátumának lejárta után megkísérel kormányt alakítani – folytatott tárgyalások során Gantz meg akarja őrizni magának a védelmi portfóliót, amit állítólag Gideon Szá’ár meg akar szerezni, és Netanjahu ajánlata szükséges előnyhöz juttathatja Gantzot a tárgyalások során.

A források továbbá úgy vélik, a beszélgetés közzététele abban is segít, hogy Netanjahu minimalizálja a Naftali Bennett vezette Jamina fontosságát a jobboldali kormány megalakításáért folyó koalíciós tárgyalásokon.

Az Israel Hayom napilap hétfőn címlapon hozta, hogy az elmúlt napokban Netanjahu felajánlotta a rotációt Arje Derinek is (Sasz párt), aki elutasította a lehetőséget.

Arje Deri

Netanjahu belső köréből származó források azt mondják, hogy a miniszterelnök komolyan mérlegeli a kormányalakítás lehetőségét egy másik jelölttel kötött rotációs megállapodás révén, és vezető Likud-tagok mellett – Juvál Steintz energiaügyi miniszter és Járiv Levin Kneszet-elnök- a Netanjahu-ellenes blokk más pártjainak, köztük Bennettnek és az Új Remény vezetőjének, Gideon Szá’árnak is ajánlatot tehet. A Netanjahu-párti blokk reméli, hogy egy ilyen megállapodás lehetővé teszi Szá’árnak, aki tiltakozik a Netanjahu alatt való szolgálat ellen, hogy csatlakozzon egy jobboldali kormányhoz.

A javasolt rotációs megállapodás lehetővé tenné Netanjahu számára, hogy egy-két év múlva visszakapja a miniszterelnöki posztot.

Hétfő reggeli riportok szerint azonban Szá’ár várhatóan el fogja utasítani ezt a lehetőséget, mert Netanjahu rotációs miniszterelnökként is domináns szerepet töltene be, és befolyásolná a kormányt.

[popup][/popup]