Netanjahu kiborult: „A pilóták szolgálatmegtagadása leállítja a hadsereget”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A pilóták szolgálatmegtagadásra vonatkozó fenyegetéseinek árnyékában, szerda este a 13-as csatorna kiszivárogtatott egy felvételt, melyen Benjámin Netanjahu miniszterelnök felemeli a hangját, veri az asztalt, és figyelmeztet: a pilóták távolléte már most rontja az Izraeli Védelmi Erők és Izrael elrettentő képességét.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök reagál Avichai Mandelblit főügyész vádemelésére 2019. november 21. (Fotó: youtube)

A felvétel – melyen Netanjahu miniszterelnök olyan hangot üt meg, melyet ritkán hallani -, bizonyítja, hogy a tartalékosok nyomásgyakorlása egyáltalán nem hagyja hidegen.

  • Legutóbba hadseregben felerősödő tiltakozás vezetett az igazságügyi reform elhalasztásához.
  • Ezúttal is úgy tűnik, hogy a szolgálatmegtagadás lesz az egyik jelentős szempont, amely a miniszterelnököt vezérli a következő lépésekben.

A hadsereg tartalékosainak egyre nagyobb köre fenyeget azzal, hogy a kormány igazságügyi reformterve miatt nem fognak jelentkezni önkéntes szolgálatra.

  • A Kneszet hétfőn elfogadta a törvényjavaslat első olvasatát, amely megszünteti a bíróságok azon képességét, hogy döntsenek a kormányzati döntések „ésszerűségéről”.

,,Nincs és nem lesz helye a szolgálatmegtagadásnak, sem ezen, sem a másik oldalon” – mondta Netanjahu a kiszivárogtatott felvételen. ,,Nem tudok súlyosabb dolgot elképzelni a szolgálati törvény ilyen tömeges megsértésének, vagy ha úgy tetszik, megtagadásnak a megszervezésénél. Felfoghatatlan. Egyszerűen lehetetlen felfogni.”

,,Ez egy olyan ügy, amely károsítja az állam szervét, az állam biztonságát” – tette hozzá Netanjahu.

,,És nem csak a képességek leállításáról van szó, hanem amit az elrettentő erőnkben okoz. Hogy ez mit okoz, nem hozok ide titkosszolgálati jelentéseket, ha akarjátok, zárt ajtók mögött megmutatom, hogy amit tesz, az nem kis dolog.”

Netanjahu a teremben tartózkodó jogi tanácsadóknak címezte megjegyzéseit, és különösen Amit Aiszman államügyésznek, akivel a beszélgetés zajlott. Aiszman elmagyarázta, hogy minden szolgálatmegtagadást vagy zendülésre szóló felhívást eseti alapon megvizsgálnak.

 

Reakciók

Katonai Hírszerzés Különleges Műveleti Osztályának tartalékosai: ,,A diktátor pánikban van. Rájön, hogy ő és csak ő bontja szét az államot és a biztonsági rendszert. Ne gyere nekünk a ‘nemzetbiztonsággal’, amikor egy orosz és iráni stílusú diktatúra felé vágtatsz. Te egy diktátor vagy, aki szétbontja a biztonsági rendszert, az Izraeli Védelmi Erőket, a Katonai Hírszerzést, a Sabakot és a Moszadot. Csak te vagy a felelős. Elvesztetted a legitimitást, és mi nem engedelmeskedünk. Mostantól egyedül old meg. Vaturi, Pindrusz és Rothman majd különleges műveleteket hajt végre neked” – utaltak a Likud, a Jahadut Hatora és a Vallásos Cionizmus képviselőire.

 

Teljes cikk

[popup][/popup]