Netanjahu ismét új választásokat akar?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy nem engedi át a 2020. évi állami költségvetést augusztusban, ami automatikusan új választásokhoz vezet novemberben, állítja a Háárec a miniszerelnökhöz közeli forrásokat idézve.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Likud kampányindítóján 2019. március 4-én (Fotó: youtube screenshot)

A források azt állították, hogy a miniszterelnök arra törekszik, azt az érzést keltse, a koalícióban káosz van és ezáltal megnyerje a közvélemény támogasát a jelenlegi koalíció felbontására – írja az ujkelet.live.

A miniszterelnök ugyanezt a taktikát alkalmazta 2014-ben, amikor úgy döntött nem engedi át a költségvetést és kirúgta az akkor pénzügyminiszterként szolgáló Jáir Lapidot és új választásokat hirdetett.

A jelentés szerint Netanjahu azt követően hozta a döntést, hogy a jeruzsálemi kerületi bíróság úgy határozott, hogy 2021 januárjában heti három alkalommal kezdetét veszi az ellene felhozott korrupciós vádak bizonyítása szakasza. Netanjahu állítólag attól tart, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott petíciók azzal fognak érvelni, hogy miközben a tárgyalására összpontosít nem tudja ellátni megfelelően a posztját, és ezeket a fellebbezéseket Avichai Mandelblit főügyész valószínűleg támogatni fogja, ezzel megkönnyítve a bíróság számára az elfogadásukat.

Netanjahu ezért azt tervezi, hogy bár az új választások kiírása kockázatos, ha megnyeri, átveszi az igazságügyi minisztérium irányítását, ami jelenleg a Kék-Fehér kezében van, hogy javítson saját jogi helyzetén. Netanjahu számára az az opció, hogy elhagyja a miniszerelnöki rezindenciát, és átadja a posztot a Kék-Fehér vezetőjének, Beni Gantznak, kizárt.

A riport megjegyzi, hogy Netanjahu szándékai kiolvashatók szerdai magatartásából. Az ultraortodox pártok dühösek a miniszerelnökre, amiért nem intézkedett a konverziós terápiát betiltó törvényjavaslat előzetes elfogadása ellen. Netanjahu nem jelent meg a szavazáson, és nem nyilatkozott a kérdésben. A források szerint bár az ultraortodox pártok a dühüket Gantzra irányították, tisztában vannak vele, hogy mire megy ki a játék.

Teljes cikk

[popup][/popup]