Netanjahu évek óta titokban kapcsolatban állt Abbasszal

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök évek óta titokban folyamatosan kapcsolatban állt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel – állítja a Yediót Ahronót című lap Ynet című hírportálja csütörtökön, beharangozva egy a lap pénteki számában megjelenő tényfeltáró írást.

abbasz_netanjahu

Londonon keresztül működött a titkos kommunikációs csatorna: Jichák Molhó, Netanjahu bizalmasa a brit fővárosba utazott az izraeli kormányfő üzeneteivel és javaslataival, ahol Abbász elnök képviselőjével találkozott.

Ez a módszer kulcsfontosságú volt Benjámin Netanjahu előző miniszterelnöki időszakában, amikor szüneteltek a tárgyalások és megszakadtak a közvetlen hivatalos csatornák Izrael és a palesztinok között, de csökkent a jelentősége a béketárgyalások július végi megújítása óta – írja a Ynet.

A Jediót egyik forrása szerint egy Baszel Akel nevű, Londonban élő palesztin üzletember, Mahmúd Abbász közeli barátja képviselte a palesztin elnököt a kulisszák mögött folyó megbeszéléseken.

Noha Abbász csak John Kerry amerikai külügyminiszter erőteljes nyomására volt hajlandó nyáron visszatérni a tárgyalóasztalhoz Netanjahuval, a Ynet szerint előzőleg mindkét politikusnak érdekében állt, hogy a köztük fennálló, áthidalhatatlannak tűnő nézeteltérések dacára, a médiától és a külföldi kormányoktól távol, és akár saját munkatársaik háta mögött fenntartsanak egy titkos diplomáciai csatornát.

[popup][/popup]