Netanjahu és a vádalku lehetősége: Mandelblit nem enged a hét év közszolgálattól való eltiltásból

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Politikai források szerint a főügyész hajlandó vádalkut kötni Benjamin Netanjahuval, ha az a volt miniszterelnököt hét évre eltiltja a közszolgálattól, erkölcsi vétség miatt.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a korrupciós pere nyitó meghallgatásán 2020. május 24. fotó: képernyőfotó Kan/Twitter

Avichai Mandelblit főügyész 2019. november 21-én közölte, hogy vádat emel Netanjahu ellen három korrupciós ügyben: a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt. Netanjahu tagadta, hogy bűncselekményt követett el, és kijelentette, hogy az egész egy puccskísérlet a megbuktatására, és vizsálat indítására szólított az ügyeivel foglalkozó nyomozók és ügyészek ellen.

AZ ügyet az ujkelet.live ismerteti.

Netanjahu volt Izrael történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. Valamint ő volt az első miniszterelnök, aki ellen hivatali ideje alatt vádat emeltek.

Netanjahu mostanáig folyamatosan azt hangoztatta nyilvánosan, hogy a bíróságon bebizonyosodik az ártatlansága, és megfogadta, hogy nem fogad el semmilyen vádalkut.

A riportok szerint a volt miniszterelnök volt az, aki kezdeményezte a tárgyalásokat ügyvédje, Boaz Ben Tzur és az államügyészség között egy potenciális vádalkuról. Netanjahu és tanácsadói úgy vélik, Mandelblit érdekelt abban, hogy „tiszta asztallal” fejezze be a mandátumát, és a távozása előtti szűk időintervallumot (február 1.) fel lehetne használni egy gyors üzlet megkötésére nyomás gyakorlással. A források szerint a tárgyalásokon felmerült az is, hogy az ügy lezárása a köz érdét szolgálja.

A források szerint Netanjahu azt mondta, hogy elvileg hajlandó beismerni a csalást és a bizalommal való visszaélést az úgynevezett pazar ajándékok ügyében (1000-es sz. ügy) és a Bezeq-Walla-ügyben (4000-es sz. ügy).

Ezenkívül a Bezeq-Walla ügyben a vesztegetési vádat, valamint az egész 2000-es ügyet is ejtenék. A felek állítólag megegyeztek abban, hogy Netanjahu nem kap börtönt, és háromtól hat hónapig terjedő közmunkára ítélik.

Az ügyészség egyes tisztviselői azonban nem akarják lezárni a 2000-es ügyet a volt miniszterelnökkel szemben – jelentette a 13-as csatorna.

Mendelblit a vádalku feltételéhez kötötte, hogy felkérje a jeruzsálemi kerületi bíróságot, hogy állapítsa meg Netanjahu magatartása erkölcsi vétségnek minősül; így az izraeli törvények értelmében hét évre el kell tiltsák a közszolgálattól, ami véget vethet a most 72 éves Netanjahu politikai karrierjének.

Netanjahu azonban olyan megállapodást akar, amely lehetővé teszi számára, hogy a politikában maradjon. Mendelblit ezt ellenzi.

A szefárd ultraortodox Sasz vezetőjével, Arje Derivel nemrégiben kötött, ellentmondásos megállapodásban Mandelblit kodott az erkölcsi vétség záradékhoz. Netanjahu azt reméli, hogy ez az ő ügyében is elérhető.

Teljes cikk

[popup][/popup]