Netanjahu éles bírálatára a válasz: ő az első volt kormányfő, aki nem jár tájékoztatóra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjámin Netanjahu, az izraeli ellenzék vezetője kedden egy sajtótájékoztatón kritizálta Jáir Lapid miniszterelnököt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tanúsított magatartásáért, miközben az orosz Igazságügyi Minisztérium a Szochnut tevékenységének megszüntetését szorgalmazza. Netanjahu szerint veszélyes válságról van szó, amely jelentős károkat okozhat az országok közötti kapcsolatokban.

Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök

,,Az elmúlt napokban aggódom amiatt, hogy amit évek óta nagy erőfeszítéssel építettünk, az a szemünk láttára omlik össze” – mondta Netanjahu. ,,Ez az amatőrizmus, felelőtlenség és arrogancia kombinációjának köszönhető. Amikor I-ten segítségével visszatérünk az ország élére, helyrehozzuk, ami tönkrement.” – írja az ujkelet.live.

Netanjahu Lapidhoz és Beni Gantz védelmi miniszterhez fordult, és felszólította őket, hogy „hagyják abba a hablatyolást” és ,,nemzetbiztonságunk veszélyeztetését.”

,,Ha a válság Oroszországgal nem szűnik meg azonnal, az komoly károkat okozhat biztonságunkra nézve, és számos fronton a helyzet romlásához vezethet.”

Lapid miniszterelnök szóvivője röviddel a nyilatkozatot követően kijelentette, ,,nincs válság”, összhangban Putyin szóvivőjének aznapi nyilatkozatával.

,,Ha Netanjahu vette volna a fáradságot, hogy elmenjen Lapid miniszterelnökhöz a diplomáciai-biztonsági tájékoztatóra, tisztában lenne a tényekkel. Mivel nem jött el a tájékoztatóra, innen üzenjük neki, hogy Izrael állam és az orosz zsidóság biztonsága érdekében ez egy olyan kérdés, amelyet diszkréten és kormányzati csatornákon keresztül kell kezelni, nem pedig sajtótájékoztatókon és a médiának tett megalapozatlan nyilatkozatok által.”

Törvény biztosítja, hogy az ellenzék vezetője biztonsági tájékoztatót kapjon a miniszterelnöktől havonta egyszer. Ezt a tájékoztatási rendszert mindkét fél számára elfogadhatónak és elengedhetetlennek tartják.

Korábban nem volt olyan ellenzéki vezető, aki ne találkozott volna a miniszterelnökkel, hogy az aktuális diplomáciai-biztonsági helyzetről tájékoztatást kapjon.

Benny Gantz védelmi miniszter

Beni Gantz védelmi miniszter szintén visszavágott Netanjahunak:

,,Az izraeli kormány felelősségteljesen és határozottan jár el Izrael Állam és a zsidó nép érdekeinek védelme érdekében. Az utolsó ember, aki a biztonsági kérdésekben való felesleges civódásokról beszélhet, az Netanjahu.”

Az elmúlt hónapokban, az ukrajnai háborúban folytatott orosz hadműveletek eszkalációja és az amerikai nyomás közepette, Izrael felerősítette Oroszországgal szembeni nyilvános kritikáját. A bucsai mészárlás után Lapid miniszterelnök, aki akkor még csak külügyminiszterként dolgozott, háborús bűnök elkövetésével vádolta meg Oroszországot.

[popup][/popup]