Netanjahu bocsánatot kért – nem mindenki tartja őszintének

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bocsánatot kért az izraeli araboktól, mert a választás napján tömeges szavazásukkal riogatva mozgósította saját szavazótáborát – értesült az izraeli média.

Netanjahu rezidenciáján az izraeli arab közösség képviselőinek hétfőn azt mondta: „tudom, több olyat dolgot mondtam néhány napja, amely megsérthetett izraeli állampolgárokat, megbántotta az arab polgárokat. Ez nem állt szándékomban, és bocsánatot kérek érte”.

„Mindannyiuk miniszterelnökének tekintem magam, minden izraeli polgárénak, tekintet nélkül vallására, bőrszínére, nemére. Minden izraeli polgárt partneremnek tekintek abban, hogy egy virágzó és biztonságos Izraelt építsünk polgárai számára” – tette hozzá.

benjamin netanjahu

A jelen lévők örömmel és tapssal köszöntötték szavait (amint a link mögötti cikkben található videón is látható, hallható), többen megölelték érte, de Ajman Odeh, a közös arab lista parlamenti frakciójának vezetője a tízes tévécsatorna hétfő esti híradójában azt nyilatkozta: „nem fogadjuk el a miniszterelnök ismételt cikkcakkjait”.

Odeh emlékeztetett, hogy az előző kneszetben Netanjahu szerinte rasszista törvényt próbált elfogadtatni.

A közös arab lista közleményben is elutasította a miniszterelnök sajnálkozását.

Az ügy előzménye, hogy múlt kedden, a választások napján Benjámin Netanjahu a Facebookra feltett videóüzenetében olyan vészjósló szavakkal buzdította voksolásra híveit, hogy arabok tömegei adják le szavazataikat. „Veszélyben a jobboldal hatalma. Az arabok tömegesen vonulnak a szavazóurnákhoz. A baloldali civil szervezetek buszokkal viszik őket” – állította akkor, és azt kérte, hogy az arabok ellenében minél többen adják le voksukat a Likud pártra.

Szavai komoly megrökönyödést váltottak ki, Izraelben és külföldön egyaránt rasszizmussal vádolták Netanjahut. Arab parlamenti képviselők azt követelték, hogy Reuven Rivlin államelnök vegye rá a bocsánatkérésre, Jehuda Weinstein államügyész pedig mérlegelje az üzenet büntetőjogi következményeit.

[popup][/popup]