Netanjahu: „Békét békéért” az elvünk

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A közösségi oldalaira vasárnap feltöltött videó nyilatkozatában Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, arra számít, hogy további arab országok fogják követni az Egyesült Arab Emírségek lépését, normalizálják kapcsolataikat a zsidó állammal, és ez a folyamat végül a palesztinokkal való békét is előmozdítja.

„Ez a történelmi változás előmozdítja a békét az arab világgal, végül pedig a békét, az igazi, biztonságos békét a palesztinokkal is”.

Netanjahu szerint az Egyesült Arab Emírségekkel aláírás előtt álló megállapodás más, mint azok, melyeket Egyiptommal (1979) és Jordániával (1994) kötött Izrael.

„Ez különbözik a megelőzőktől, mivel két elven alapul: ‘Békét békéért’ és ‘Békét erő révén’. Ennek a doktrínának megfelelően Izrael nem köteles kivonulni semmilyen területről, és a két ország együttesen nyíltan élvezi a teljes béke gyümölcseit: beruházások, kereskedelem, idegenforgalom, egészségügy, mezőgazdaság, környezetvédelem és sok más területen, beleértve a természetes védelmet is”.

„Ezt a békét nem azért sikerült elérni, mert Izrael gyengítve magát visszavonult az 1967-es vonalakhoz. Ezt azért értük el, mert Izrael megerősítette magát a szabad gazdaság, a katonai és a technológiai erő ápolásával, és e két erő kombinálásával példátlan nemzetközi befolyásra tett szert.”

Az új doktrína, „teljes ellentmondásban áll azzal a korábbi felfogással, hogy arab ország nem vállal hivatalos és nyílt békekötést Izraellel, amíg a palesztinokkal való konfliktus le nem zárul”.

„Valójában ez a téves koncepció lehetőséget adott a palesztinoknak az Izrael és az arab országok közötti béke megvétózására.”

„Pontosan az Izrael és az arab világ közötti megbékélés kiterjesztése az, ami elősegíti az izraeli-palesztin békét. Látom, hogy további országok csatlakoznak hozzánk a béke köréhez.”

Ennek a politikának az előmozdítása „évekbe telt”, és Izrael „példátlan nemzetközi befolyást” ért el azzal is, hogy határozottan ellenzi Irán régióbeli agresszióját és nukleáris fegyverek megszerzésére tett erőfeszítéseit.

„Az a tény, hogy egyedül álltunk, és néha egyedül kellett kiállnom Irán ellen az egész világgal és a vele [Iránnal] kötött veszélyes nukleáris megállapodás ellen – ez nagy benyomást tett a térség arab vezetőire” utalt a miniszterelnök az Irán és a nagyhatalmak közötti 2015-ös nukleáris megállapodásra.

Teljes cikk

Címkék:Békét békéért, Emirátusok, Netanjahu

[popup][/popup]