Netanjahu: A palesztinok még nem állnak készen a békére

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin nép fele támogatja a Hamászt, és el akar pusztítani minket. A másik fele nem akar harcolni ez első felével, miközben ő maga is belső konfliktusoktól szenved.”
Benjamin Netanjahu (youtube screenshot)

 

Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök hétfőn reggel váratlanul megjelent az izraeli-jordán békeszerződés 25. évfordulójára emlékező konferencián a Knesszetben, melyet Merav Michaeli (Munkapárt-Geser) szervezett.

A miniszterelnök 50 perces beszéde csupán röviden foglalkozott a témával, inkább a palesztinokkal való kapcsolatra és a béke hiányára helyezte a hangsúlyt.

Netanjahu rámutatott, hogy közvetlen kapcsolat van az izraeli-palesztin konfliktus megoldása valamint Izrael és az arab világ kapcsolatának rendezése között.

„Két út vezethet a béke előmozdításához. Ha megoldjuk a palesztinokkal folytatott vitát, áttörést érhetünk el az arab világban.”

Ugyanakkor, a miniszterelnök szerint a sorrend felcserélhető.

„Ha sikerül normalizálni a kapcsolatokat az arab világgal, akkor a palesztinokkal való konfliktus is megoldódik. Azt hiszem, mindkettőt meg kell valósítanunk.”

Netanjahu a jordán-izraeli kapcsolatokra térve azt mondta, hogy Izrael több módon is segít II. Abdullah jordán királynak. Az izraeli kormányt a közelmúltban sok kritika érte, amiért nem tudta elintézni Naharajim és Tzofár bérleti jogának meghosszabbítását, a két földterület vasárnap 25 év után ismét jordán irányítás alá került.

„Nyíltan és titokban segítünk a jordán királynak. Mindkét oldalról vannak panaszok és észrevételek,” példának hozva a jordán tisztviselők állítását, hogy Izrael a status quo aláássára törekszik a Templom-hegyen, amit a miniszterelnök nagyon veszélyesnek nevezett.

„A Jordániában zajló nyugtalanság, amely nem igazán kapcsolódik hozzánk, valamint az ottani és egyiptomi iszlamizáció hatalmas erők.”

Netanjahu szerint Izrael a békeszerződések ellenére a palesztin ügy miatt soha nem ért el valódi megbékélést Jordániával és Egyiptommal.

Az izraeli-palesztin konkliktus kapcsán pedig azt mondta, hogy a palesztinok még nem állnak készen a békére.

„Miért nincs béke a palesztinokkal? Abu Mazenre (Mahmúd Abbász) nézek és azt kérdezem: ‘Mi a helyzet veled?’ Nem állnak készen arra, hogy elfogadjanak minket. A [palesztin] nép fele támogatja a Hamászt, és el akar pusztítani minket. A másik fele nem akar harcolni ez első felével, miközben ő maga is belső konfliktusoktól szenved.”

Teljes cikk

[popup][/popup]