Népszerű izraeli tévés formátumok magyar csatornákon

Írta: Israeli Embassy - Rovat: Hírek - lapszemle

Hatalmasat fejlődött az izraeli televíziózás az elmúlt két évtizedben. A különböző show műsorok és sorozatok nemcsak Izraelben, hanem világszerte is sikeresek. A legnagyobb TV csatornák kínálatában egyre több izraeli ötlet helyi adaptációja található.  

 

Az izraeli televíziós formátumokat a producerek ugyanúgy értékesítik a televíziók számára, mint bármely más terméket. Nemcsak egy ötlet kerül a piacra, hanem egy minden részletében szabályozott produkció. A televíziós formátumok óriási üzleti lehetőségeket jelentenek a készítőknek és a vásárlóknak is, akik a TV műsorok népszerűsége révén számíthatnak komoly reklám bevételre.

A nemzetközi televíziózás képviselői különböző vásárokon találkoznak évről-évre. Ezek közül az egyik legnagyobb, a MIPCOM Cannes-ban kerül megrendezésre. Idén ősszel ezt a vásárt előzte meg a TLV Formats konferencia, amelynek Tel-Aviv adott otthont szeptember közepén.

Az eseményen az izraeli tévécsatornák és a legnagyobb tévéformátum-előállító cégek, például a Keshet International és az Armoza Formats fogadták a nemzetközi televíziós piac képviselőit. Magyarországról közel egy tucat szakember vett részt a TLV Formats konferencián és vásáron.

A televíziós piacon a legféltettebb titoknak számít, hogy milyen műsorok kerülnek majd vetítésre, ezért egyelőre csak bizakodhatunk, hogy a magyar tévések idén is találtak olyan formátumot, ami előbb-utóbb műsorra kerül majd.

A legtöbb izraeli tévés adaptációt a TV2-n láthattuk. Az Ének Iskolája, a Rising Star és a Bumm az elmúlt években ültetett minket a TV elé, a Séfek séfe gasztro reality első évada pedig pár nappal ezelőtt fejeződött be. A szórakoztató műsorok közül a Maradj talpon! volt legtovább műsoron a közszolgálati csatornákon. Az RTL Klubon jelenleg is látható a Homeland, ami az izraeli Prisoners of War amerikai változata. Az RTL II. a Selfie magyar változatát sugározta. Az HBO műsorán nagy siker a Terápia, amelynek már a harmadik évada kezdődik októberben Mácsai Pál főszereplésével. Az izgalmakat kedvelők számára igazi csemege a Hamis zászló a Fox-on. A thriller sorozat öt izraeli történetét mutatja be, akik a médiából tudták meg, hogy egy emberrablási ügy gyanúsítottjaivá váltak. Nagy izraeli siker a Fauda is, ami a Netflixen fut.

[popup][/popup]