“Németország nem tudja egyedül viselni a világ menekültáradatainak terhét”

Írta: Bálint Marcell/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A bajor CSU a menekülthullám korlátozását követeli

A woman migrant, right,  with a baby looks for her family in the crowd of migrants waiting to enter Macedonia passing the police blockade set at the railway tracks on the border line with Greece, near the southern Macedonia's town of Gevgelija, on Friday, Aug. 21, 2015. About 39,000 people, mostly Syrian migrants, have been registered as passing through Macedonia in the past month, twice as many as the month before. They previously encountered little resistance at the border, but the recent influx has overwhelmed Macedonian authorities who this week declared a state of emergency and stopped many from crossing. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Migránsok várakoznak a görög-macedón határon 2015 augusztásban (AP Photo/Boris Grdanoski)

Kongresszusi határozatban követeli a bajor konzervatív CSU a menekülthullám korlátozását és a Németországban befogadható menekültek maximális számának megjelölését. A párt elnöksége által a kongresszus elé terjesztett határozati javaslatot a csaknem ezer küldött egy ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadta el pénteken Münchenben.

A bajor fővárosban pénteken kezdődött kongresszuson az első napirendi pontok között fogadták el a határozatot, kész helyzet elé állítva Angela Merkel kancellárt, a testvérpárt CDU elnökét, aki kora este beszédet mond a tanácskozáson.

Az elfogadott dokumentum Szükségünk van egy felső határra című fejezetében az áll, hogy Németország nem tudja egyedül viselni “a világ menekültáradatainak” terhét, ezért a nemzetközi közösségnek kontingenseket kell kialakítania, és a létszámkeretekbe bekerülő menekülteket méltányosan el kell osztania.

Főleg az arab államoktól van szükség nagyobb áldozatvállalásra, mind a menekültek befogadását, mind a terhek finanszírozását tekintve, és az Egyesült Államoknak is “tovább kell erősítenie elkötelezettségét” és “növelnie kell befogadási hajlandóságát”. Az Európai Unióban pedig ki kell alakítani “állandó menekültkontingenseket”, és a menekültek elosztását szolgáló “állandó kvótákat” – áll a kongresszusi határozatban.

A dokumentum szerint Németországnak 2016-ra a rendelkezésre álló kapacitások alapján meg kell határozni egy “polgárháborús menekültekből álló kontingenst”, vagyis a szövetségi kormánynak előre rögzítenie kell a befogadható menekültek maximális számát.

A dokumentumban nem szerepel, hogy pontosan mennyi menekültet kellene befogadni jövőre. Azt viszont jelezték a bajor konzervatívok, hogy mindenképpen az ideinél kevesebb menekültet kell befogadni. Németország “az idei normát túlteljesítette”, és a 2016-ban esedékes vállalásainak egy részét “előre teljesítette” – áll a kongresszusi határozatban.

A CSU azt is követeli, hogy valamennyi uniós tagország ismét tartsa be a menekültügyet szabályozó dublini előírásokat, hogy lehetővé váljék mindazon menedéket kereső személyek “visszaküldése, akik biztonságos harmadik országokból jönnek”, és a Schengeni Övezet működésére vonatkozó szabályokat is érvényesíteni kell, hogy “már a Schengeni Övezet külső határán” lehetővé válják “a tartózkodási joggal nem rendelkező személyeket visszautasítása”.

A határozatban hozzátették, hogy “csak a külső határok tartós és hatékony biztosításával” lehet fenntartani a belső határőrizet nélküli övezetet.

A bajor konzervatívok egyebek mellett sürgetik a menekültek családegyesítési jogának felfüggesztését “a lehető legnagyobb mértékben”, valamint a háborús menekültek hazaküldését, amint helyreáll a béke hazájukban. Kiemelték, hogy a menekülteknek igazodniuk kell  a “keresztény-zsidó-nyugati” hagyományokra épülő németországi “vezető kultúrához”, és tudomásul kell venniük, hogy Németországban “nem a saría (iszlám vallási jog), hanem az alaptörvény érvényes”.

Hangsúlyozták, hogy “a multikulti megbukott”, az integráció “kulcsa” pedig a német nyelv elsajátítása. A határozatban azt is kiemelték, hogy nem szabad teret engedni az antiszemitizmusnak Németországban, és senki nem kérdőjelezheti meg Izrael állam létjogosultságát

Horst Seehofer pártelnök, bajor miniszterelnök a kongresszus margóján újságíróknak elmondta: “akárhogy is nézzük, a bevándorlás korlátozásának, és ezzel együtt egy felső határ megjelölésének nincs alternatívája”.
A menekültválság kezelésében “továbbra is várat magára a legfontosabb válasz, a korlátozás” – mondta a bajor kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy pártja és a bajor lakosság túlnyomó többségének álláspontja teljes mértékben fedi egymást. Éppen ezért kiugróan magas a CSU választói támogatottsága, és kiemelkedő a lakosság elégedettsége a müncheni vezetés munkájával – mondta Horst Seehofer, célozva arra, hogy országos szinten más a helyzet, a CDU/CSU pártszövetség támogatottsága csökken, ami szerinte a szövetségi kormány menekültpolitikájának tulajdonítható.

A legutóbbi, csütörtöki adatok szerint a CSU 46 százalékos eredményt érne el, ha most vasárnap lennének tartományi gyűlési (Landtag) választások. A legutóbbi, 2013-as Landtag-választáson a CSU a szavazatok 47,7 százalékát szerezte meg.

A tartományi kormány munkájával a bajor választók 66 százaléka elégedett, a Horst Seehofer munkájával elégedettek aránya pedig 75 százalékos. A tartomány lakosságának 69 százaléka egyetért a CSU-val abban, hogy a korlátozni kell a menedékkérők beáramlását a SAT1 Bayern kereskedelmi televízió megbízásából készült felmérés szerint.

 

[popup][/popup]