Németország és Izrael: szorosabb kapcsolatokról tárgyal Merkel és Netanjahu

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A két ország kapcsolatának szorosabbra fűzéséről tárgyal szerda estétől Izraelben Angela Merkel német kancellár.

Netanjahu és Merkel

Merkel több minisztere kíséretében közös kormányülést tart csütörtökön Jeruzsálemben az izraeli  kabinet  tagjaival, noha – mint a helyi médis értékelte – a két ország viszonyának ártott a palesztin kérdésről  vallott eltérő álláspont.

A közös kormányülések Ehud Olmert miniszterelnöksége idején elkezdett hagyományát folytatják a két ország vezetői, amikor évente találkoznak felváltva Berlinben vagy Jeruzsálemben.

Az idei rendezvény azonban a Kan al-Ahmar nevű beduin falu felszámolásának és áttelepítésének árnyékában zajlik, ugyanis a német diplomácia hevesen ellenzi a beduin falu áttelepítését, és Merkel emiatt bejelentheti tiltakozását Izrael Ciszjordániában folytatott politikája ellen.

Az izraeli hatóságok egyelőre elhalasztották a falu lerombolását, legalábbis a látogatás idejére, noha több éves jogi csatározás után a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta a falu áttelepítését, és már átadták a lakóknak az erről szóló határozatokat.

Ugyanakkor jelentős diplomáciai gesztusnak tekinthető, hogy korábbi látogatásaitól eltérően a német kancellár ezúttal nem keresi fel Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnököt, és nem találkozik palesztin politikusokkal.

Szerda este Merkel a repülőtérről egyenesen a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidenciára hajtott, ahol díszvacsorán látta őt vendégül az izraeli kormányfő és felesége.

Csütörtök reggel elsőként a Jad Vasem holokauszt múzeumbe látogat, ahol koszorút helyez el a második világháború hatmillió zsidó áldozatának tiszteletére emelt Emlékezés Csarnokában.

Ezt követően a német kancellár tiszteletbeli doktori címet vesz át a Haifai Egyetemtől az Izrael Múzeum épületében, ahol diákokkal is találkozik.

Később Reuven Rivlin államelnökkel találkozik,  majd egy rövid sajtótájékoztató után Benjámin Netanjahuval folytat négyszemközti megbeszéléseket. A Háárec című újság honlapja szerint Irán és a Gázai övezet áll majd tárgyalásaik középpontjában.

 

[popup][/popup]