Nemes Jeles László meglepetésnek és megtiszteltetésnek tartja a cannes-i zsűritagságot

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Meglepetésnek és megtiszteltetésnek tartja Nemes Jeles László filmrendező, hogy tagja lehet a 69. cannes-i fesztivál kilenctagú zsűrijének.A Saul fia című Oscar-díjas alkotás rendezője ezt a zsűrinek a seregszemle szerda esti megnyitóját megelőző sajtótájékoztatóján mondta.

Grand Prix Nemes Jeles

A tavalyi cannes-i fesztiválon a zsűri Nagydíját elnyerő magyar alkotás rendezője kiemelte: jóllehet lehetett rá számítani, mégis meglepetésként érte a telefonhívás, amelyben felkérték a  zsűritagságra.
Emlékeztetett arra, hogy elsőfilmes rendezőként tavaly a hivatalos versenyprogramba kapott meghívást, ami meglátása szerint nyitás volt a fesztivál részéről az új hangvételű, innovatív alkotások irányába. Ezen nyitás folytatásaként értékelte azt, hogy idén a zsűriben foglalhat helyet. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy milyen nagy művészek mellé kapott felkérést, és annak a reményének adott hangot, hogy lesz értelme a jelenlétének a nagy presztízsű testületben.

Nemes Jeles László arra is felhívta a figyelmet, hogy a hivatalos versenyprogramba meghívott 21 alkotás nagyon különbözik egymástól, amely szerinte a filmszakmára jelenleg jellemző energiát és sokszínűséget tükrözi vissza.  

A május 22-ig tartó seregszemle zsűrijét George Miller ausztrál filmrendező, forgatókönyvíró és producer vezeti. Nemes Jeles László mellett Arnaud Desplechin francia és Valera Golino olasz rendező, Kirsten Dunst amerikai és Vanessa Paradis francia színésznő, Mads Mikkelsen dán és Donald Sutherland kanadai színész, valamint Katajún Sahabi iráni producer tagja a testületnek. 

George Miller elmondta: a zsűritagság kiváló alkalmat teremt a fesztivál által kiválogatott új filmek felfedezésére és megvitatásra olyan emberekkel, akik valamennyien szenvedélyesen szeretik a mozit. Emlékeztetett arra, hogy az ausztrál filmes kultúra kialakulásához, amely az európai és az amerikai keveréke, milyen nagy mértékben hozzájárultak az ausztráliai filmfesztiválok, ahol a világ minden tájáról lehet filmeket látni.
Kirsten Dunst amerikai színésznő az olyan szerzői remekművek megismertetése szempontjából tartja nagyon fontosnak a filmfesztiválokat, mint például a Saul fia.  

A 69. cannes-i fesztivál Woody Allen legújabb alkotásával, a Café Society világpremierjével nyílik meg szerda este Kristen Stewart és Jesse Eisenberg főszereplésével.

A 81 éves rendező 14. alkalommal mutatja be legújabb filmjét Cannes-ban, szokása szerint versenyen kívül, és ez lesz a harmadik alkalom, amikor Woody Allen vígjátékával nyílik a fesztivál, mely a terrorfenyegetettség miatt rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődik meg.

Hat hónappal a párizsi merényletek és hét héttel a brüsszeli támadásokat követően Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter hétfőn személyesen ellenőrizte a rendkívüli biztonsági készültséget a tengerbe nyúló cannes-i fesztiválpalotában, ahol a több száz rendőr és tűzszerész mellett négyszáz biztonsági őr és hét tengeri mentő is folyamatosan jelen lesz a következő 12 napban, s ahova a filmes szakma több tízezer tagját várják. Kedden már egy szabad hotelszobát vagy kiadó lakást sem lehetett Cannes-ban találni, ami arra utal, hogy a terrorfenyegetettség idén sem riasztotta el a fesztiválozókat.
     
A versenybe visszatérők közül óriási várakozás előzi meg Pedro Almodóvar Julieta című filmjét, amelynek promócióját a spanyol rendező a panamai offshore-botrányban való érintettsége miatt megszakította.

A kétszeres Arany Pálma-díjas belga Luc és Jean-Pierre Dardenne a La Fille inconnue (Az ismeretlen lány) című filmjével tér vissza a francia Adele Haenellel a főszerepben. A brit Ken Loach legutóbbi filmjével, az I, Daniel Blake című alkotással, az 1992-ben készült Elemi ösztön rendezője, holland Paul Verhoeven pedig egy francia támogatású filmmel érkezik. Az Elle főszerepét Isabelle Huppert alakítja.

Franciaország négy filmmel képviselteti magét a versenyben. A magyar származású Olivier Assayas Personel Shopper című művének főszerepét előző alkotásához hasonlóan az amerikai Kristen Stewart alakítja. Ezenkívül Bruno Dumont, Alain Guiraudie és Nicole Garcia rendezők képviselik a hazai mezőnyt. Nicole Garcia filmjében Marion Cotillard alakítja a főszerepet, Louis Garrel oldalán.

Három amerikai alkotó is versenybe szállhat az Arany Pálmáért: Sean Penn az afrikai humanitárius kérdésekről szóló The Last Face című szerelmi történettel, amelynek főszerepeit Charlize Theron, Javier Bardem és Adele Exarchopoulos alakítja, valamint Jim Jarmusch a Paterson, Jeff Nichols pedig az 1950-es évek amerikai rasszizmusát feldolgozó Loving című alkotással.

Cannes egyik nagy kedvence, a 27 éves kanadai Xavier Dolan másodszor szerepel a versenyprogramban. Juste la fin du monde (Épp a világ vége) című filmjét olyan francia sztárokkal forgatta, mint az Oscar-díjas Marion Cotillard, Vincent Cassel, Nathalie Baye és Léa Seydoux. Másodszor versenyzik az Oscar-díjas iráni Aszgar Farhadi is (The Salesman).

Kelet-Európából idén két román rendező is a versenyben mérettetheti meg magát: Cristian Mungiu, aki 4 hónap, 3 hét, 2 nap című drámájával 2007-ben elnyerte az Arany Pálmát, Érettségi című filmjével érkezik, de jelen lesz a román újhullám egy másik jelentős rendezője, Cristi Puiu is Sierranevada című alkotásával. Németország Maren Ade rendező Toni Erdmann című filmjével, Brazília pedig Filho Kleber Mendonca rendező Aquarius című alkotásával évtizedek óta először kapott meghívást a versenyprogramba.

Makk Károly Szerelem című alkotása 45 évvel a cannes-i világpremier után a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programba, a Cannes Classics-ba kapott meghívást, ahol május 15-én este vetítik le.

Tóth Luca Superbia című animációs rövidfilmjét a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programban, egy másik animációs rövidfilmet, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotását pedig a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be.

Az Arany Pálmát május 22-én este a zárógálán adják át, amelyen a Francois Truffaut filmjeiből ismerős Jean-Pierre Léaud munkásságát életműdíjjal jutalmazza a fesztivál.

Címkék:cannes-i filmfesztivál, film, Nemes Jeles László, Woody Allen

[popup][/popup]