Nem volt parancs: egy arra vetődött szovjet század szabadította fel Auschwitzot

Írta: hu.euronews.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Vörös Hadsereg 21 éves hadnagya, Ivan Martyinuskin egy lövészszázad parancsnoka volt. Addigra több ezer kilométert tett meg, de arról fogalma sem volt, hogy a nap, amelynek legapróbb mozzanataira is élete végéig emlékezni fog, 1945. január 27. lesz.

Ivan MartyinuskinAzt meséli, akkoriban Lengyelországban harcoltak. Épp elhagyták Krakkót, nyomultak előre, de az auschwitzi koncentrációs táborról nem tudtak semmit, azt sem, hogy egyáltalán létezik. Arra volt parancsuk, hogy egy megadott ponton alakítsák ki az állásaikat. Amikor átvágtak a falun, egyszercsak szembe találták magukat a szögesdróttal. Egy hatalmas területet kerített be, jókora oszlopok közé volt kihúzva, és abból, amit ezeken az oszlopokon láttak, tudták, hogy áram alatt van az egész.

A sok kitüntetés és érem között, amelyeket Ivan Martyinuskin valaha is kapott, egy sincs, amelyet Auschwitz felszabadításával érdemelt volna ki. Ilyen parancsot ugyanis senki sem adott ki. Ami azt illeti, ez nem is volt a szó hagyományos értelmében vett hadművelet. A tábort addigra szinte teljes egészében kiürítették. Auschwitzban csak pár ezer haldokló rab maradt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]