Nem újdonság: a Hamasz terroristáinál landolt egy segélyszervezet pénzének java

Írta: origo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Több tízmillió dollárhoz jutott hozzá a World Vision nevű nemzetközi segélyszervezeten keresztül a Gázát irányító, iszlamista Hamasz. Dokumentumokat hamisítottak, túlszámláztak, nem létező szervezeteket hoztak létre, így vették fel a segélyszervezet pénzét. 

worldvision

A keresztény World Vision az egyik legnagyobb nemzetközi segélyszervezet, az ENSZ-szel működik együtt. Több mint 100 országban vannak jelen, éves költségvetésük 2,6 milliárd dollár, 46 ezer alkalmazottjuk van. A World Vision 1975 óta támogat gyerekeket és hátrányos helyzetű családokat Gázában, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben.

A szervezet európai és amerikai civilektől gyűjtött pénzt, ennek egy részét azonban a szervezet egyik gázai vezetője, Mohammed el-Halabi hat éven keresztül a Hamásznak adta – ők pedig többek között terrortámadásokat finanszíroztak belőle. El-Halabi 2010 óta évi 7,2 millió dollárt juttatott a Hamászhoz – ez az összes segély 60 százaléka volt az Ynet szerint.

Mohammed el-Halabi

Mohammed el-Halabi a vádlottak padján –  a World vision mellette áll

A Hamász az el-Halabitól kapott pénzből fejlesztette rakétáit, amelyekkel rendszeresen lőnek izraeli városokat, valamint azokat az alagutakat, amelyeket a Gázai övezet határa alatt ástak.

El-Halabit az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét fogta el. A vádirat szerint 2004-ben szervezte be a Hamász katonai szárnya, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok, és az volt a feladata, hogy beépüljön a World Visionbe. Ez sikerült is neki.

El-Halabi vezető Hamász-tisztviselőkkel állt kapcsolatban. Dokumentumokat hamisítottak, túlszámláztak projekteket, nem létező szervezeteket „hoztak létre” (például mezőgazdasági területen) és így vették fel a segélyszervezet pénzét. Az is előfordult, hogy egy-egy családban papíron több gyereket regisztráltak, mint amennyi valójában volt, a pluszpénz szintén a Hamászhoz került.

hamasz

A végfelhasználók

A segélyszervezet támogat egy olyan projektet is, amelyben 500 üvegházat hoznának létre, és fejlesztenék a mezőgazdaságot. A Sin Bét vizsgálata szerint hiába adtak erre 1000 dollár támogatást holdanként – ennek 30 százalékát a Hamász katonai szárnya elvette. De Hamász-aktivistákat közvetlenül is kifizettek: a World Vision munkatársaként kaptak fizetést, miközben soha nem dolgoztak a segélyszervezetnek.

A Sin Bét szerint el-Halabi nem egyedül dolgozott a Hamásznak. Legalább tíz munkatársát gyanúsítják azzal, hogy segítettek neki.

A Hamász szóvivője tagadta, hogy kapcsolatban állnak el-Halabival. A World Vision egy közleményt adott ki, amelyben azt írják: Mohammed el-Halabi mellett állnak, akit széles körben tisztelnek és elismernek, és megbízható munkatársuk már több mint egy évtizede.

[popup][/popup]