Nem maradt több fekete zsidó Etiópiában

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

Az utolsó falasák megérkeztével befejeződött az etiópiai fekete zsidók áttelepítése Izraelbe – közölte bevándorlási ügyekért felelős Zsidó Ügynökség szerdán. 

Az utolsónak mondott etiópiai falasákat – összesen 450 főt – két repülőgépen szállították Izraelbe. Nátán Saranszki, az ügynökség elnöke “megindító történelmi pillanatnak” nevezte érkezésüket.

Falashas3

Izrael 1948-as alapítása óta összesen több mint 90 ezer falasa bevándorlót fogadott be Etiópiából. Az utóbbi három év alatt mintegy hétezren települtek át.

A falasák többsége 1984 és 1991 között érkezett a zsidó állam területére. Az izraeli kormány 2000-ben nyitotta meg újra az úgynevezett falasa-dossziét, amikor elhatározta, hogy az utolsó fekete zsidókat is – mintegy húszezer embert – az országba szállítja.

Az etiópiai zsidók évszázadokon át elszigetelten éltek a többi zsidó közösségtől. Az izraeli vallási hatóságok hosszú ideig nem jutottak egyezségre abban a kérdésben, hogy elismerjék-e a teljesen eltérő kulturális szokásokkal élő falasákat zsidóként.

 

[popup][/popup]