Nem jött be a kóser zöldség üzletág sem – jelentős a veszteség

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

2018 óta 3,2 milliárd forint veszteség keletkezett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában álló Agro Rehab Kft-nél, ám valamiért mégsem zárják be, hanem adófizetői pénzen finanszírozzák a brutális mínuszokat, írja a 24.hu. A cég a 2010-es években meg akarta hódítani a világ kóserpiacát.

Köves Slomó (EMIH) szerint nem volt kapcsolatuk az Agro Rehabbal, bár ismert EMIH-es közéleti szereplők: Szabó György és Megyeri András Jonatán is dolgozott korábban a cégnek

A kóser brokkoli és karfiol termesztésére szakosodott céget 2014-ben alapították, 2019-től már közvetlen állami tulajdonba került. Ettől kezdve 2023-ig a tulajdonosi joggyakorló kormánybiztosként Seszták Miklós volt, majd tavalytól újra az MNV, ami a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozik jelenleg – szemlézte a hírt a 444.hu.

Csak pár adat a kisvárdai végről:

  • tavaly 62 millió forint bevétel mellett mínusz 721 milliós üzemi eredményt értek el. Ez tizenkétszeres veszteség, ami ráadásul nem egy kiugróan negatív érték. Volt a cégnél ennél durvább arány is.
  • A korábbi években is hasonló volt a különbség: 2019-ben 70 milliós bevétel mellett mínusz 900 milliós üzemi eredményt hoztak össze,
  • 2018-ban 42 millió bevétel mellé 615 milliós veszteség párosult.

Az Agro Rehab tehát egy évtizede hol 15-szörös, máskor 12-szeres veszteséget termel.

Szabó György (Fotó: Balogh Zoltán, MTI)

A cég körül több ember is feltűnt a hazai zsidó közélet ismert, az EMIH-hez (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) köthető részéből, írja a 24.hu. A jelentős politikai beágyazottsággal rendelkező Szabó György – volt fideszes képviselő, jelenleg Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke – 2014-től 2020-ig volt az Agro Rehab ügyvezetője, de Megyeri András Jonatán, az EMIH lapjának, a neokohn-nak a főszerkesztője is dolgozott a cégnek.

Megyeri András Jonatán

A lap megkereste a cég ügyvezetőjét, aki nem kívánt nyilatkozni, nem mondta, hogy mi az oka a lejtmenetnek, és azt sem, hogy mi lesz a sorsa a cégnek a közeljövőben. Nem árult el sokat a lapnak Szabó György, ahogy az MNV, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, Nagy Márton és Seszták Miklós sem.

A Köves Slomó-vezette EMIH reagált, azt írta a 24.hu-nak: nem voltak üzleti kapcsolatai az Agro Rehabbal.

*

Mint ismeretes, korábban a csengelei kóser vágóhíd állt le, mely az EMIH tulajdonában áll. Milliárdos bukás lett a sikersztorinak beharangozott, eximbankos hitellel és vissza nem térítendő állami támogatással indított projektből. A cég szerint a munkát tavaly csupán felfüggesztették, ám az nem világos, mikor nyitnak ki ismét, már ha egyáltalán újra kinyitnak.

[popup][/popup]