Nem igazak a Netanjahu ENSZ-beszéde ügyében felhozott vádak

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahut sokan azzal vádolták meg, hogy hazudott az ENSZ-ben tartott legutóbbi beszédében, mert az iráni atomprogramról elmondott szavait a Mosszad jelentése cáfolta. Azonban Izraelben vitatják, hogy ellentmondás lenne Netanjahu és a Moszad állításai között.

Netanjahu az ENSZ-közgyűlésen 2014. szeptember 29-én. (Fotó: Time.com)

 

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió által megszerzett iratok nem eredetiek, és nem az izraeli titkosszolgálattól, a Moszadtól, hanem a dél-afrikai állambiztonsági szolgálattól (SSA) származnak, továbbá a lap szerint az azokban közöltek összecsengenek az izraeli kormányfő 2012. szeptemberi ENSZ-beszédének tartalmával.
A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy az SSA értesülése nem tartalmaz olyan információt, amelyet az izraeli médiában ne lehetett volna elérni, ami nem meglepő, mivel a két ország titkosszolgálati együttműködése nagyon megromlott, noha harminc évvel ezelőtt kiváló volt.
Netanjahu New-Yorkban azt mondta, hogy Irán a következő év tavaszára, legkésőbb nyarára eljut az atomfegyver-fejlesztés “utolsó szakaszába”, s onnan néhány hónap, sőt akár néhány hét alatt elegendő dúsított urániumra tehet szert “az első bomba” előállításához. A kedden kiszivárgott dél-afrikai értesülés szerint viszont a Moszad egy Dél-Afrikában beszámolót tartó képviselője úgy vélte, hogy Irán nem áll készen olyan szintű urániumdúsításra, amelyre atomfegyver készítéséhez lenne szükség. Az izraeli felderítés szerint Irán általánosságban sem mutatott “nukleáris töltet előállításához szükséges mértékű aktivitást”.
Jeruzsálemben úgy vélik, hogy a két hír nem áll ellentmondásban egymással, ugyanis a Moszadtól idézett szöveg teljes bekezdése így szól: „A lényeg: noha Irán ebben a szakaszban nem mutat nukleáris töltet előállításához szükséges mértékű aktivitást, azon dolgozik, hogy pótolja a hiányosságokat az olyan legálisnak tekinthető területeken, mint az urándúsítás és a reaktorok, ami csökkenteni fogja a szükséges időt, ha majd utasítást adnak a fegyver előállítására”.
A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap azt is hangsúlyozza, hogy a teljes mondat értelme lényegében nem tér el Benjámin Netanjahu ENSZ-ben elhangzott figyelmeztetésétől, miszerint Irán folyamatosan közeledik céljához.
A miniszterelnök 2012 szeptemberében a következő év nyarára jósolta a 20 százalékos dúsítási szakasz befejezését és a továbblépést a következő, végső szakasz felé. A Moszadnak tulajdonított 2012. októberi, kedden kiszivárgott becslés szerint pedig „Irán nem tűnik késznek 20 százalékos készleteinek további dúsítására”. Vagyis mind Netanjahu, mind a Moszad úgy vélte, hogy Irán az atombomba elkészítése érdekében urándúsításra törekszik, csak ennek sebességében lehettek eltérések, miközben a két vélemény megalkotását hetek választották el egymástól – vélekednek az izraeli médiában.

[popup][/popup]