Nem csak Izrael, az USA is támadja a lengyel kárpótlási törvényt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok fokozza a nyomást Lengyelországra, miután az záros határidőn belül véget akar vetni a holokauszt, illetve a szocializmus idejére visszanyúló kártérítési igények intézésének.

Cherrie Daniels

A lengyel kormány arra hivatkozik, hogy sok csalás és más visszaélés történt ezen a területen. Ezzel szemben Cherrie Daniels, az Egyesült Államok Holokauszt ügyekben illetékes különmegbizottja kijelentette, hogy ha megszületik a kifogásolt jogszabály, az megszünteti a lehetőségét annak, hogy a Holokauszt idején elrabolt, majd a kommunista korszakban államosított tulajdonért a túlélők vagy az áldozatok utódai kártérítést kaphassanak. A törvénytervezet ugyanis 30 éves határidőt szabna az ilyen ügyek – a követelés felmerüléstől számított – intézésére, utána ad acta tenné a jogvitákat. Ez jóvátehetetlen károkat okozna az érintett zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt, hiszen rengeteg ügy van, ami még nem zárult le.

Daniels hozzátette, hogy Európában Lengyelország az egyetlen állam, amely az utóbbi években visszalépett ezen a téren. A magyaroknál, horvátoknál, románoknál, litvánoknál és letteknél is gond, hogy még mindig nem tettek eleget jelentős jóvátételi követeléseknek, de ők legalább nem csináltak olyasmit, ami rontana a kilátásokon.

A washingtoni kiállás várhatóan dühödt reakciót vált ki Varsóban, miközben a viszonyt már így is megterheli a lengyel médiapiac korlátozása, valamint az Északi Áramlat 2 megépítése. Ugyanakkor a készülő szabályozás ellen tiltakozott Izrael, valamint több zsidó szervezet is. Daniels azonban felhívta a figyelmet, hogy itt nem csupán olyan vagyonokról van szó, amelyeket a holokauszt alatt vettek el. És hogy a földrészen minden más állam felajánlott valamiféle kárpótlást az erővel kisajátított magántulajdonért, csak a lengyelek nem.

nepszava.hu

Címkék:holokauszt, kárpótlás, Lengyelország

[popup][/popup]