Nagysármási zsidók – egy közösség kiirtása

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

1944. szeptember 16-án és 17-án Pusztakamaráson (Erdély, Maros megye) a magyar csendőrség és honvédség közreműködésével kivégeztek 126 nagysármási zsidót, akik közül a legfiatalabb egy éves csecsemő volt, a legidősebb pedig 83 éves.

 

Kovács Szabolcs csíkszeredai történész kötetet írt az események részleteiről, hátteréről – tudósít a Transindex erdélyi magyar hírportál.

A kivégzések, gyilkosságok nem csak a még élő szemtanúk emlékezetében élnek, hanem szinte a kollektív tudattalan részeivé váltak, a település lakói – elsősorban a magyar közösség – úgy érzik, hogy az eseményeket nem lehet elfelejteni. Kovács Szabolcs a második világháborús trauma feldolgozását is szerette volna elindítani, amikor megírta a nagysármási események „krónikáját”. A nagysármási zsidók meggyilkolása (1944. szeptember 16–17.) – Magyarok, románok és zsidók a magyar katonai megszállás időszakában című könyv online, ingyenesen letölthető e-könyv formában jelent meg a Clio Kötetek 4. kiadványaként.

A Transindex ezután dokumentumfilmben dolgozta fel a történteket.

Nagysármási zsidók – egy közösség kiirtása. Transindex, 2021. október 31.

1944. szeptember 16-17-én Pusztakamaráson 126 nagysármási zsidót végeztek ki magyar katonák. A legfiatalabb egy éves csecsemő, a legidősebb egy 83 éves férfi…

Teljes cikk

Címkék:Erdély, holokauszt, Nagysármás

[popup][/popup]