Múzeum épülhet az egykori kölni zsidó negyedben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A múzeum építését 2017-re tervezik, de a tervnek számos bírálója akad.

A leendő múzeum helyén, a belvárosban jelenleg ásatások folynak, hogy feltárják Európa legrégebbi és legnagyobb zsidó közösségének emlékeit. Köln mintegy 50 ezer lakosával a X. századtól a XII. századig Európa egyik legnagyobb városa volt, megelőzve Párizst és Londont, fénykorában pedig ezer lélekszámú zsidó közössége volt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

II. Engelbert érsek köbe vésett “zsidóprivilégiuma” 1266-ból.

 

Sven Schütte, az ásatásokat vezető régész és csapata 2007 óta mintegy 250 ezer tárgyat tárt fel a 10 ezer négyzetméteres ásatási területen: kerámiavázákat, szerszámokat, ékszereket, játékokat, állati csontokat. Palatábladarabokon talált héber nyelvű feliratok, egy korábban ismeretlen erotikus lovagregény töredéke, sőt egy pékség ügyfeleinek névsora, mind a középkor mindennapi életéről tanúskodik. A zsidó negyed története ezeréves: a késői ókortól a középkorig húzódik. Nyitott volt, nem gettó, a római kormányzó, majd a frank királyok palotájának, később a városházának a szomszédságában állt.

Sven Schütte elmondta: a kölni zsidók sokáig jó viszonyban éltek a keresztényekkel. A zsinagóga gazdagon díszített gótikus stílusú oltárát kézművesek építették, akik a szomszédos székesegyházban is dolgoztak. A zsidó negyed végét két tömeggyilkosság jelezte: 1096-ban az első keresztes háborúba tartó fanatikus lovagok pogromja, majd 1349-ben a városrész teljes lerombolása: a keresztények ugyanis a zsidókat tették meg bűnbaknak a városban pusztító szörnyű pestisjárványért. A zsidó városnegyed mindennapjait bemutató múzeumtervnek azonban ellenzői is vannak. “Nemrégiben a rituális fürdőnél elhelyezett bőrönd miatt bombariadót rendeltek el, amely végül hamisnak bizonyult. Az ásatás egy másik részén valaki horogkeresztet vésett a kőbe” mondta el a régész.

A városi közgyűlésben ellenzékben lévő kereszténydemokraták (CDU) pénzügyi szempontból ellenzik a tervet, több mint 50 millió eurós “őrültségről” beszélnek, amikor a város úgyis el van fülig adósodva. Volker Meertz, a CDU helyi frakcióvezetője szerint a város nem engedhet meg magának egy új múzeumot. Állampolgári aláírásgyűjtés is indult a múzeum terve ellen: eddig 2800 aláírás gyűlt össze, de április végéig el akarják érni az 50 ezret. Abraham Lehrer, a kölni izraelita közösség egyik vezetője szerint a tiltakozás populista jellegű, platformot szolgáltathat mindenféle jobboldali szervezetnek. “A város szociális kiadásait a múzeum építésétől függetlenül csökkentették. Ha nem építik meg, akkor sem változtat semmin” jegyezte meg.

[popup][/popup]