Mundruczó Kornél új filmjét a trauma öröklődéséről Cannes-ban mutatják be

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mundruczó Kornél Evolúció című, német-magyar koprodukcióban készült új filmje a cannes-i fesztivál újonnan létrehozott, Cannes Première szekciójába kapott meghívást.

Evolúció – képkocka Mundruczó Kornál új filmjéből (Fotó: Proton Cinema

Ezzel a rendező hetedszer szerepel a fesztivál hivatalos programjában. Az új szekció a Cannes-ba visszatérő alkotók innovatív munkáinak ad helyet. A tervek szerint az új Mundruczó-film ősszel lesz látható itthon. A világ legnagyobb presztízsű filmfesztiválját július 6-17. között rendezik meg – írja a Nemzeti Filmintézet.

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél újabb erős drámát készített Evolúció címen, 2021 tavaszán, 13 forgatási nap alatt, mely Mundruczó nyolcadik nagyjátékfilmje, melyet a forgatókönyvét író Wéber Katával közösen jegyez, bizonyos értelemben széljegyzet az ezt megelőző Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című alkotásához.

A történet örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól. A három nemzedék – Éva, Léna és Jónás – kapcsolatait átszövik a 20. század történelmi traumái, miközben minden vágyuk a gyógyulás útjára lépni.  (Wéber Kata lapunknak adott interjújában is szóba került a filmet megelőző színdarab, illetve a holokauszttrauma öröklődése.)

A film főszerepeiben Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir láthatóak. A film operatőrként ezúttal a francia Yorick Le Saux áll a rendező oldalán, akinek képeivel többek között olyan nemzetközileg elismert alkotásokban találkozhattunk, mint a Kisasszonyok (2019), vagy a Halhatatlan szeretők (2013).

Jancsó Dávid immár hatodik alkalommal foglalta el a vágói széket Mundruczó filmjében, míg a látványtervező Varga Judit „Csuti”, zeneszerzője pedig Dascha Dauenhauer voltak.

A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema ko-produkciójában készült, a ZDF-ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund és a Nemzeti Filmintézet és a magyarországi adókedvezmény támogatásával.

A forgatás két nyelven, német és magyar helyszíneken történt. A tervek szerint a film Magyarországon ősszel kerül bemutatásra.

[popup][/popup]