Molotov-koktél és sebesültek: a palesztinok meghirdették a “harag napját”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Összetűzések robbantak ki Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában pénteken palesztin tüntetők és rendőrök között, tüntetők és rendfenntartók egyaránt megsebesültek.

afp-palestinians-clash-with-israeli-forces-on-day-of-rage

Előzőleg a palesztinok “a harag napját” hirdették meg péntekre, válaszul az elmúlt napok összecsapásaira, amelyek az izraeli biztonsági erők és a palesztin fiatalok között a Templomhegyen történtek. Az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezetek felhívták a palesztinokat, hogy az 1967-ben elfoglalt palesztin területeken is tüntessenek pénteken a jeruzsálemi események miatt.

A pénteki ima után a muzulmán hívők békében távoztak a mecsetekből, az összecsapások később kezdődtek.

Az izraeli katonai rádió értesülése szerint a rendőrség határőr egységei a kelet-jeruzsálemi Dzsabel Mukaber nevű lakónegyedben kerültek összetűzésbe a köveket és Molotov koktélokat dobáló palesztin fiatalokkal. Négy izraeli biztonsági sebesült meg, egyikük közepesen-súlyosan, hárman pedig könnyebben, amikor a palesztin erőszakos tüntetők felgyújtott autógumikkal és szeméttárolókkal elzárták az útkereszteződéseket és kövekkel, valamint házilag készített Molotov-koktélokkal célba vették a rendőröket.

A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint péntek délután ezen a helyszínen közepesen-súlyosan megsebesült egy palesztin fiatal is. Az incidens annak a helynek a közelében történt, ahol múlt vasárnap este egy izraeli férfi, akinek az autóját megdobálták, elvesztette az uralmat a jármű fölött, egy oszlopnak ütközött és meghalt.

A Ciszjordánia különböző helyein zajló összecsapásokban a Háárec című újság honlapja szerint pénteken hét palesztin sebesült meg.

A jeruzsálemi óváros damaszkuszi kapujánál is lázongás tört ki mintegy kétszáz résztvevővel. Ott a palesztinok azért tiltakoztak, mert a rendőri erők a Mecsetek terén egész héten folyó összecsapások miatt csak a negyvenévesnél idősebb férfiakat engedték be az óvárosba, hogy az Al-Aksza mecsetnél tarthassák pénteki imájukat.

Összecsaptak a rendőrök és maszkos kődobáló palesztin fiatalok Kelet-Jeruzsálem Abu Tor nevű negyedében is, valamint a város északi részén a Kalandiánál lévő ellenőrző és útelzáró pontnál.

A Hamász a Gázai övezetben szolidaritási tüntetést szervezett, melynek központi nagygyűlését Hán-Juniszban rendezték, és Jordániában is több helyen felvonultak, hogy kifejezzék támogatásukat a Jeruzsálemben az utóbbi napokban az izraeli rendőrökkel összetűző palesztinok irányában.

Pénteken meglehetősen szokatlan módon rendkívüli ülést hívott össze a knesszet külügyi és biztonsági bizottsága, ahol jóváhagyta a rendfenntartó alakulatoknál szolgáló tartalékosok behívását.

Az új, még nagyobb arányú készültséget biztosító intézkedések mellett már pénteken is nyolcszáz fővel növelték a Jeruzsálemben felügyelő rendőrök számát a zavargások miatt.

[popup][/popup]