Mintegy 12 ezer veszélyes radikálist tartanak nyilván Franciaországban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

“…ennyi embert lehetetlen folyamatosan megfigyelni

Rendőrségi akció Carcassonne városában, ahol a napokban lelőtt terrorista lakott. AFP PHOTO / Eric CABANIS

Mintegy 12 ezer veszélyes radikális embert tartanak nyilván a francia hatóságok – mondta Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatornán az előző napi túszdrámával kapcsolatban.

A szakértő elmondta, ennyi embert lehetetlen folyamatosan megfigyelni, és bár Redouane Lakdimot, a dél-franciaországi támadót is követték, végül nem sikerült megakadályozni, hogy rendőrökre lőjön és túszokat ejtsen.

Kérdésre elmondta azt is, az utóbbi évek franciaországi terrortámadásait jellemzően nem a migránsok, hanem harmadik- vagy másodikgenerációs bevándorlók követték el.

A pénteki támadásra viszont ez nem igaz, hiszen Lakdim marokkói volt – tette hozzá.

A támadó, a carcassonne-i lakos Lakdim – aki azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik – péntek délelőtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és utasára, egyikük meghalt. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt – egyiküket megsebesítette a vállán -, majd egy közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte, majd a rendőrök megrohamozták az épületet és végeztek vele.

A túszdrámában megsebesült egy csendőr is, aki önként ajánlkozott a túszokért cserébe. Az alezredes szombati tájékoztatás szerint belehalt sebesülésébe, így a túszejtővel együtt öt halottja és több mint tíz sebesültje van a támadásnak.

 

[popup][/popup]