Merkel Japánban mondott beszédet

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Hétfőn Angela Merkel német kancellár egy Japánban tartott beszédében a háborús múlttal való szembenézés fontosságát hangsúlyozta.

Merkel JapánbanNémetország azért tudott ismét tiszteletet érdemlő helyet kivívni magának a nemzetközi közösségben, mert nyíltan szembenézett második világháborús múltjával, és mert szomszédjai nagylelkűek voltak, a háború és a holokauszt szörnyűségei dacára visszafogadták a nemzetek közösségébe. Nehéz nekem német kancellárként tanácsot adni önöknek abban, hogyan viszonyuljanak a szomszédos országokhoz, mert ezt a japán társadalomnak kell kialakítania, miután levonta a tanulságokat – jelentette ki a kancellár az Aszahi Simbun című japán napilap által szervezett rendezvényen.

Bizonyos források szerint Merkel szavai azért is lényegesek, mert Abe Sindzó japán miniszterelnök közlemény kiadására készül a világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából, mely várhatóan nem lesz olyan bocsánatkérő, mint a húsz évvel ezelőtt kelt, történelmi jelentőségű nyilatkozat Tokió világháborús felelősségével kapcsolatban. A dokumantum tartalmát és hangvételét előreláthatóan Kína és Dél-Korea, valamint az Egyesült Államok is alaposan felülvizsgálja majd.

Az elmúlt pár évben a történelem értékelése, továbbá területi viták miatt rosszabbá fordult Japán kapcsolata Kínával és Dél-Koreával. Abe novemberben találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, ennek köszönhetően  Kínával kicsit javult a feszült viszony, ám de Dél-Koreával kapcsolatban nem történt változás.

 

[popup][/popup]