Menekült tudós Nobel-díjából támogatják a menekült tudósokat

Írta: (MTI/reuters - Rovat: Hírek - lapszemle

nobel_peace_prizeElárverezi Hans Krebs orvostudományi Nobel-érmét a Sotheby’s aukciósház, a bevételből tudományos kutatók képzését fogják támogatni.

A Németországból zsidó menekültként Nagy-Britanniában élt Hans Krebsnek 1953-ban ítélték oda megosztva a Nobel-díjat citromsavciklus felfedezésért, a másik díjazott Fritz Lipmann volt, aki a koenzim-A felfedezéséért érdemelte ki a tudományos elismerést.

Krebs Nobel-díját július 14-én árverezik el Londonban, értéket a Sotheby’s szakértői 250-300 ezer fontra becsülik.

A bevételt a The Sir Hans Krebs Trust alapítvány létrehozására fordítják, amely hazájukból elmenekülni kényszerült kutatókat és fiatal tudományos kutatókat fog támogatni a biomedicina területén.

Hans Krebs az 1930-as évek elején menekült el Németországból és Nagy-Britanniában telepedett le, ahol támogatást kapott ahhoz, hogy tudományos kutatói munkáját felújíthassa. A Cambridge-i és a Sheffieldi Egyetem kutatója volt.

A néhai tudós fia, John Krebs zoológus, aki a brit lordok házának tagja közölte, hogy 1981-ben elhunyt édesapja támogatta volna a Nobel-érem eladását, hogy kutatóknak támogatást nyújthasson. “Apám elszántan hitt a jövő nemzedéke oktatásának fontosságában. Hiszem, hogy egyöntetűen támogatta volna az alapítván létrehozását a Nobel-érem eladásával” – hangoztatta.

 

[popup][/popup]