„Megszállóknak” nincs fagylalt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Ben & Jerry’s fagylaltcég hétfőn bejelentette, hogy “megszünteti fagylaltjai értékesítését a megszállt palesztin területeken”.

,,Úgy gondoljuk, hogy nincs összhangban az értékeinkkel, hogy a Ben & Jerry’s fagylaltot a megszállt palesztin területen értékesítsük. Halljuk és elismerjük a rajongóink és megbízható partnereink által velünk megosztott aggályokat is” – áll a közleményben.

,,Hosszú távú partnerséget folytatunk engedélyesünkkel, aki a Ben & Jerry’s fagylaltot Izraelben gyártja és terjeszti a régióban. Dolgozunk ennek a változtatásán, ezért tájékoztattuk az engedélyesünket, hogy nem hosszabbítjuk meg a licencszerződést, amikor az a jövő év végén lejár.”

,,Bár a Ben & Jerry’s-t már nem fogják árulni a megszállt palesztin területeken, Izraelben jelen maradunk egy másik megállapodás keretében. Amint készen állunk, frissítést teszünk közzé ezzel kapcsolatban”- zárta a cég.

A Ben & Jerry’s nem árulta el, mit ért pontosan ,,megszállt palesztin területen”.

A fagylalt jelenlegi izraeli forgalmazója elítélte a cég döntését.

„A döntés teljesen elfogadhatatlan. A Ben & Jerry’s International úgy döntött, hogy másfél év múlva nem hosszabbítja meg a velünk kötött megállapodást, miután visszautasítottuk követelésüket az Izrael-szerte történő terjesztés leállítására. Arra kérjük az izraeli kormányt és a fogyasztókat, hogy ne hagyják, hogy bojkottálják Izraelt. A fagyit hagyják ki a politikából”.

A forgalmazó továbbá felszólította az izraelieket, hogy vegyenek helyileg gyártott fagylaltot.

Naftali Bennett miniszterelnök a következő nyilatkozatot adta ki:

,,Fagylalt sok van, ország – csak egy van számunkra.”

Teljes cikk

[popup][/popup]