Meglepő: az ENSZ közgyűlése elítélte Izraelt

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Nikki Haley megrótta a Közgyűlés tagjait szerdán, amikor a testület összeült, hogy szavazásra bocsásson egy állásfoglalást, mely elítéli Izraelt a gázai határnál az elmúlt hetekben alkalmazott túlzott erő alkalmazása miatt, a Hamász említése nélkül.

“Ez a határozat mindenért Izraelt hibáztatja,” – mondta Haley beszédében, hozzátéve, hogy “a Hamászt még csak meg sem említi”.

Kuwait hasonló határozattal próbálkozott az ENSZ Biztonsági Tanácsában a hónap elején, elítélve Izraelt “túlzott erő” alkalmazása miatt a palesztinok ellen, és nemzetközi védelmet kérve a gázaiak számára. Az Egyesült Államok azonban megvétózta. Ezután Washington is bemutatta saját állásfoglalását, amelyben felszólította a tanácsot, hogy ítélje el a Hamászt. Az állásfoglalást azonban nem fogadták el.

Haley megrótta a Közgyűlés tagjait, amiért politikai népszerűségüket azzal akarják erősíteni, hogy összefognak Izrael ellen.

“Gáza fontos nemzetközi ügy. De miben más és sürgetőbb ez a konfliktus attól, ami Nicaraguában, Iránban, Jemenben, Burmában vagy sok más kétségbeejtő helyen zajlik? Mert nem azért gyűltünk itt össze, hogy ezekről a sürgető kérdésekről tárgyaljunk. Bár az Egyesült Államok üdvözölné,” – mondta. “Ami Gázát megkülönbözteti a többitől az az, hogy Izraelt támadni egyesek kedvenc politikai sportja. Ezért vagyunk ma itt.”

“Ez a határozat teljesen egyoldalú. Egyszer sem említi a Hamászt, aki rutinszerűen erőszakot alkalmaz Gázában. Az ENSZ-ben az ilyen egyoldalú állásfoglalások semmit sem tesznek az Izrael és a palesztinok közötti béke megteremtése érdekében. Ezzel mindannyian tisztában vagyunk.”

A Közgyűléshez beszélve a szavazás előtt Danny Danon izraeli nagykövet azt mondta, ha a testület támogatja a határozatot, azzal felhatalmazza a Hamászt.

“Azért vagyok itt ma, hogy kiálljak egy alapvető jogért, a jogért, mely a világ minden országát megilleti. A jogért, hogy megvédje állampolgárait, – kezdte Danon.

Az állásfoglalás, “a nemzetközi közösség azon próbálkozása, hogy megszüntesse alapvető jogunkat a védelemhez”.

“Az állásfoglalás támogatásával összejátszanak egy terrorista szervezettel. Az állásfoglalás támogatásával felhatalmazzák a Hamászt,” – mondta.

Danon arra sürgette az országokat, hogy olvassák el a határozat-tervezetet, amely meg sem említi a Hamászt, majd megkérdezte: “Önök támogatják a terrorizmust? Támogatják az öngyilkos merénylőket?”

Sabri Boukadoum, az arab nemzeteket képviselő algériai nagykövet először arra törekedett, hogy megakadályozza az Egyesült Államok módosítási javaslatára vonatkozó szavazást, amely elítéli a Hamászt, mondván, hogy nem releváns a határozat szempontjából, továbbá aláássa a Hamász és a Fatah rivális palesztin frakciói közötti megbékélési erőfeszítéseket, valamint a béketárgyalások felélesztésének “távoli kilátásait” Izraellel.

Az indítványát, hogy semmilyen módosítást ne eszközöljenek, 59-78 arányban és 26 tartózkodó szavazattal elutasították, így lehetővé vált a módosításáról való szavazás.

Az amerikai módosítást 62-58 szavazattal 42 tartózkodás mellett elfogadták. A Közgyűlés elnöke, Miroslav Lajcak azonban kijelentette, hogy a közgyűlés szabálya szerint kétharmados többségre van szükség, tehát a módosítás elbukott.

Haley fellebbezett, egy másik szabályra hivatkozva, amely szerint csak többségi szavazásra van szükség. Egy rövid szünet után Lajcak szavazásra bocsátotta az amerikai fellebbezést. Az Egyesült Államok majdnem megnyerte a szavazást 66 igen 73 nem és 26 tartózkodás mellett.

Végül a közgyűlés az eredeti palesztinok által támogatott állásfoglalást fogadta el, 120 igen, 8 nem és 45 tartózkodás mellett.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]