Megkezdik végre az ultraortodox fiatalok sorozását?

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Törvényhozó Miniszteri Bizottság délután megszavazta a felmentési kort betöltött aktív tartalékosok szolgálatának kiterjesztését egy évvel. Ez a döntés három hónapig marad érvényben.

Harédiek tüntetnek a kötelező katonai szolgálat ellen (Képünk illusztráció

A védelmi minisztérium  a felmentési korhatárt a katonák esetében 40 évről 41 évre, a tiszteknél 45 évről 46 évre, a szakembereknél mint például orvosok 49 évről 50 évre emeli az év végéig.

A törvényjavaslat az intézkedés második meghosszabbítását jelenti, amely átmeneti megoldásként szolgált annak megakadályozására, hogy a Gázában zajló harci műveletek közepette tömegesen elengedjék a mentességi kort elérő tartalékosokat.

Korábban a nap folyamán Gali Baharav-Miara főügyész közölte a kormánnyal, hogy az ideiglenes törvényjavaslat jogilag elfogadhatatlan, hacsak nem tesznek azonnali erőfeszítést, hogy extra katonai erőt vonjanak be „a teljes lakosság köréből”, utalva arra, hogy több tízezer ultraortodox jesiva diák általános felmentést kap a sorkatonai szolgálat alól.

A főügyész szerint ,,jogi akadálya” van annak, hogy a már szolgálatot teljesítők sorkatonai szolgálati terheit növeljék anélkül, hogy egyúttal lépéseket tennének a szolgálati terhek egyenlőtlenségének csökkentése érdekében, és anélkül, hogy kimerítenék az összes törvényi és egyéb lehetőséget a besorozási potenciál teljes kiaknázására, és a szolgálati terhek [kiterjesztésére] a teljes lakosságra”.

A főügyész azt mondta, hogy engedélyezi az ideiglenes törvénytervezet elfogadását, de hat hónap helyett csak három hónapra. Ezt az időszakot azonban „a következő hónaptól kezdve azonnal fel kell használni a katonai szolgálat problémáira adott válaszok megfogalmazására, és azok törvényi és nem jogalkotási [eszközökkel] történő végrehajtására”.

A kormány kemény kritikákkal szembesül kívül és belül is, tekintve, hogy a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottsága elé kerül megvitatásra a törvényjavaslat, amely csökkentené a jesiva tanulók sorkatonai szolgálat alóli felmentésének korhatárát.

Mindeközben a petíciókkal kapcsolatos döntésében a Legfelsőbb Bíróság nagy valószínűséggel rövid időn belül elrendeli a kormánynak, hogy kezdje meg kezdetnek több ezer ultraortodox férfi besorozását a hadseregbe. Egy ilyen döntés koalíciós krízist teremtene az ultraortodox pártokkal.

Teljes cikk

[popup][/popup]