Medvegyev a Siratófalnál

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Medvegyev: Oroszország elkötelezett a terrorizmus és az antiszemitizmus elleni harcban

medvegyev-a-siratofalnal

Oroszország elkötelezetten harcol a terrorizmus és az antiszemitizmus ellen – erről biztosította Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt csütörtöki jeruzsálemi találkozójukon a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet beszámolója szerint.

A diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének huszonötödik évfordulójára Izraelbe látogató orosz politikus Netanjahuval közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy minden izraeli látogatásán otthon érzi magát. Hangsúlyozta, hogy elsősorban a terror fenyegeti az egész világot, és ez különösen érezhető a közel-keleti térségben.

“Oroszország is szenved a terrortól, és ennek a terrornak hasonlóak a gyökerei, s ezért együtt kell küzdeni ellene”- tette hozzá. “Ez összefügg a biztonsági együttműködéssel. Együtt kell megsemmisíteni az Iszlám Állam terrorista magját”- hangsúlyozta.

Benjámin Netanjahu is közös célként jelölte meg az Iszlám Állam elleni harcot, és felhívta a figyelmet a gazdasági együttműködés, valamint a két ország közötti kereskedelem jelentőségére is, amelyről csütörtökön több egyezményt is aláírtak.

Az izraeli kormányfő kiemelte az iráni nukleáris fegyverkezés, és a Közel-keleten harcoló iráni milíciák elleni küzdelem fontosságát, majd megköszönte az orosz politikus látogatását, valamint az orosz diplomácia azon erőfeszítéseit, melyeket a 2014-es gázai övezeti Erős Szikla hadműveletben elrabolt két izraeli katona holttestének Hamásztól való megszerzése érdekében tesz.

Az orosz miniszterelnök korábban Reuven Rivlin izraeli államfővel találkozott, akivel a két ország közötti kiváló kapcsolatokat méltatták olykor egymás nyelvén, miután Rivlin oroszul köszönt meg egy ajándékot.

Medvegyev izraeli látogatása kezdetén, csütörtök délelőtt Jichák Hercoggal, az izraeli ellenzék vezetőjével folytatott megbeszéléseket, aki szintén a közbenjárását kérte a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet birtokában lévő holttestek Izraelnek történő átadása, egy esetleges fogolycsere ügyében.

Az orosz miniszterelnök háromnapos térségbeli látogatása keretében pénteken a ciszjordániai Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozik.

A Szovjetunió 1967-ben, az ún. hatnapos háborút követően, Ciszjordánia, a Gázai övezet és a Sínai-félsziget izraeli elfoglalása után megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, s hasonlóképpen cselekedett Románia kivételével a többi akkori szocialista ország, köztük Magyarország is. A kilencvenes években a volt szocialista országok sorra felújították diplomáciai kapcsolataikat Izraellel, köztük huszonöt évvel ezelőtt Oroszország is.

 

[popup][/popup]