Manuel Valls: az anticionizmus valójában radikális antiszemitizmus

Írta: tev.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Manuel Valls, francia miniszterelnök június 27-én fontos, történelmi jelentőségű beszédet mondott a 13 ezer párizsi zsidó elhurcolásának 72. évfordulóján.

Manuel Valls

Erős és egyértelmű szavakkal, a francia kormány részéről először nyilvánította ki, hogy a világszerte gyorsan terjedő anticionizmus valójában nem más, mint álságos köntösbe bújtatott, durva, radikális antiszemitizmus.

Az utóbbi időben Franciaországban gyakorivá váltak a muszlimok által kezdeményezett antiszemita zavargások. Ez az aggasztó tendencia, valamint a dél-francia zsidó iskola előtt, és a brüsszeli Zsidó Múzeumban történt gyilkosságok elkerülhetetlenné tették a szembenézést Európa régi betegségével, az antiszemitizmussal, amely napjainkban a társadalmilag és intellektuálisan elfogadottabb, hamis anticionista álarcban jelentkezik – mondotta Valls.

Megemlékezett arról is, hogy 1942-ben a zsidók deportálásában szorosan együttműködött a francia rendőrség a német hatóságokkal. Franciaország sokáig tagadta felelősségét abban, hogy biztos halálba küldte polgárait, de szembenézni bűneinkkel sokkal inkább megtiszteltetés, elhallgatni pedig szégyen – fogalmazott a francia kormányfő.

Méltatta a jobboldali Jacques Chirac 1995-ös beszédét, aki elsőként nyilvánította ki a franciák felelősségét, azonban kitért arra is, hogy, hogy Chirac volt a legnépszerűbb francia elnök az arab világban, mivel jó kapcsolatokat ápolt az olyan zsarnokokkal mint Szaddam Husszein, és az ő elnöksége alatt kezdődtek az első antiszemita incidensek is az országban.

Szélsőséges politikusok erősen bírálták a miniszterelnök beszédét, Marine Le Pen vezető tanácsadója, Florian Fillipot szerint Franciaország nem cinkosa, hanem megszállt országként áldozata volt a náci Németországnak.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]