Magányos muszlim merénylő? Minden, amit a kaliforniai tömeggyilkosságról most tudni lehet

Írta: Balla Eszter / valasz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az ünnepre készülve Amerika ismét gyászol, noha a gyász lassan rutinszerű: 2015-ben eddig 352 lövöldözés volt az Egyesült Államokban. A legvalószínűbb, hogy a mostani elkövető, Syed Rizwan Farook magányos merénylő volt. De valóban hithű muszlim volt? Honnan jön a történetbe a szaúdi szál? Minden, amit most tudni lehet.

This still video image from a helicopter, courtesy of KABC TV in Los Angeles shows a shooting scene in San Bernardino, California on December 2, 2015. Police were hunting Wednesday for one or more gunmen who opened fire inside a building in San Bernardino in California, with reports of 20 victims.Heavily armed SWAT teams, firefighters and ambulances swarmed the scene, located about an hour east of Los Angeles, as police warned residents away. "San Bernardino Fire Department units responding to reports of 20 victim shooting incident in 1300 block of S. Waterman. SBPD is working to clear the scene," the city fire department said on Twitter. AFP PHOTO/KABC TV/HANDOUT = RESTRICTED TO EDITORIAL USE†- MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KABC TV" -†NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = NO A LA CARTE SALES=  / AFP / KABC TV / HO

Még a sokat látott amerikai rendőrség is elcsodálkozott, amikor  kedden a tömeggyilkos lakását megrohamozták a kaliforniai San Bernardino csendes negyedében. A kisgyermekes, fiatal házaspár otthonában ugyanis több mint ötezer lövedéket, 12 csőbombát, bombakészítéshez való alkatrészeket találtak.  A 14 halálos áldozatot követelő vérfürdő indítékait még mindig vizsgálják, egyelőre nem zárják ki a nemzetközi terrorizmust sem.  De egyelőre nem találnak közvetlen kapcsolatot sem az ISIS-hez, sem az al-Kaidához vagy más terrorszervezetekhez. És egyikük sem jelentkezett, hogy felelősséget vállaljon, noha ezt mindig büszkén teszik.

Arról lehet inkább szó, amitől a hatóságok már régóta tartanak: egy radikalizálódott, az iszlám szélsőségesekhez közel kerülő amerikai „magányos farkas” követhetett el terrorcselekményt.

Mint tegnap mi is megírtuk, kedden a Los Angeles közelében fekvő San Bernardinóban karácsonyi összejövetelt tartottak a helyi közegészségügyi dolgozók, ahol megjelent a 28 éves Syed Rizwan Farook környezetvédelmi egészségügyi szakértő is, majd szóváltás után távozott. Később feleségével, a 27 éves Tashfeen Malikkal visszatért, simaszkban, katonai ruhában. Két katonai  fegyverrel, valamint két pisztollyal megkezdték a tömegmészárlást. A helyszínen több fel nem robbant, házilag készített bombát is találtak. Fekete, bérelt városi terepjáróval távoztak, rövidesen az autópályan szemet szúrtak a rendőrségnek, akik tűzharc után mindkettőt megölték.

Amerikában született pakisztáni szülőktől. A vallásos muszlim család beilleszkedett, nyugati típusú életvitelt folytatott. Syed Farook, mint afféle igazi amerikai, kedvelte a fegyvereket, ismerői szerint rendszeresen lőpályán gyakorolt. Mind a négy fegyvert és a töltényeket legálisan vásárolta. Az utóbbi időkben zarándokútra Szaud Arábiába utazott, majd felkereste ősei hazáját, Pakisztánt is. Korábban semmilyen bűntettet nem hajtott végre, nem volt az FBI terrorlistáján sem.

A zarándoklat alatt ismerkedett meg jövendő feleségével, a pakisztáni Tasfween Malikkal, aki „menyasszonyvízummal” jött az Egyesült Államokba. Házasságuk után zöld kártyát kapott. A házaspárnak hathónapos kisgyermeke volt, akit azzal az ürüggyel hagytak a nagymamánál kedden, hogy orvosi vizsgálatra kell menniük.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]