Macron-Lapid találkozó: Szívélyes hangulat, de Irán kérdésében nincs egyetértés

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Rövid párizsi látogatása során Jáir Lapid izraeli miniszterelnök kedden a délutáni órákban érkezett az Elysee palotába, ahol Emánuel Macron francia elnök baráti öleléssel fogadta, majd zárt ajtók mögött folytatták tovább a megbeszélést. A két poltikailag hasonló beállítottságú, centrista elveket való vezető barátsága évekre vezethető vissza és azóta is folyamatosan tartják a kapcsolatot.

Macron és Lapid találkozója Párizsban

A meleg fogadtatás ellenére, a közös sajtótájékoztatón is érzékelhetőek voltak az egyébként előre borítékolható, a két ország közötti politikai nézeteltérések – számol be az ujkelet.live izraeli sajtóforrások alapján. A mindvégig franciául beszélő Macron ugyan kifejezte Franciaország nemtetszését Iránnal szemben, hangsúlyozta az Iszlám Köztársaság ballisztikus rakétaprogramjának és a térségben folytatott destabilizáló tevékenységének veszélyét, mondván, hogy a francia és európai biztonság forog kockán, ugyanakkor az Irán kapcsán kötött JCPOA nukleáris megállapodást „jó megállapodásnak” nevezte, amelyet szerinte meg kell védeni. (A „Közös Átfogó Cselekvési Terv” (JCPOA) megállapodást még az amerikai Barack Obama elnök vezette kormányzat és a világ vezető hatalmai kötöttek 2015-ben Iránnal annak nukleáris programjáról – A szerk.)

Macron hosszan beszélt a palesztinokkal való békemegállapodás fontosságáról is, mondván, hogy Lapid lehet az a „történelmi személy”, aki véget vet a konfliktusnak. Macron olyan megállapodást szorgalmazott, amely elismeri a palesztinok „jogos törekvéseit”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „nincs alternatívája a politikai párbeszédhez való visszatérésnek.”

Lapid az iráni nukleáris programról folyó tárgyalásokra kitérve azt mondta, hogy Izraelnek és Franciaországnak egyébként lehetnek nézeteltérései egy esetleges megállapodást illetően, „de a tényekben nem értünk egyet”.

„Tény az, hogy Irán megsérti a megállapodást, és továbbra is fejleszti nukleáris programját. Irán információkat rejteget a világ elől, a megengedett mértéken túl dúsítja az uránt, és eltávolította a kamerákat nukleáris telephelyeiről.”

„Mindezekre tekintettel, a világnak válaszolnia kell” – hangsúlyozta Lapid.

Lapid hivatkozott egy 2018-as Macron-beszédre, amely során a francia vezető arról beszélt, hogy új megállapodásra van szükség Iránnal nem sokkal azelőtt, hogy a Trump-kormányzat kilépett a JCPOA-ból.

Majd, az izraeli miniszterelnök „hatékonyabb és jobban meghatározott, lejárat nélküli, összehangolt nemzetközi nyomással járó megállapodást szorgalmazott, amely megakadályozná, hogy Irán nukleáris küszöbállammá váljon.”

Lapid, Macron mellett állva a sajtótájékoztatón arra szolította fel a világot, hogy reagáljon a 2015-ös nukleáris megállapodás iráni megsértésére, majd arra figyelmeztetett, hogy Izrael nem hagyja a Hezbollah támadásait válasz nélkül.

„A Hezbollahnak több mint 100 000 rakétája van Libanonban, amelyek Izraelre irányulnak. Iráni rakétákkal és drónokkal próbál támadást indítani ellenünk.”

„Tekintettel ezekre az ismétlődő támadásokra, Izrael nem fog hátradőlni, és semmit sem tenni” – hangsúlyozta Lapid, néhány nappal azt követően, hogy Izrael megsemmisítette az izraeli gázfúrótoronyok felé indított Hezbollah drónokat. Továbbá, kijelentette, hogy a „Hezbollah terrorszervezet veszélyezteti Libanon stabilitását, megsérti szuverenitását, és miközben Izraellel veszélyes eszkaláció felé taszítja, sérti Libanon nemzeti érdekeit”.

Végezetül, Lapid hangsúlyozta azokat a közös értékeket, amelyekben Franciaország és Izrael osztoznak, mondván, hogy mindkét ország hasonlóan vélekedik arról, „hogy az értékekért érdemes küzdeni”.

„Az elmúlt évben, az ukrajnai háború és az iráni terrorizmus emlékeztet minket arra, hogy a demokrácia nemcsak megvéd minket, de nekünk is meg kell védenünk a demokráciát. Néha nincs más választás, mint a háború erejét használni a béke megvédésére. “ – tette hozzá végezetül.

Teljes cikk

[popup][/popup]