Maccabi Játékok: 3000 résztvevő, 4.9 milliárdos állami támogatás

Írta: Szombat / Mazsihisz.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Az idén július 29-én kezdődő budapesti 15. Maccabi Európa Játékokról tartott ma beszámolót a Mazsihisz és a BZSH közös vezetőségi ülésén Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, az MTK elnöke, valamint Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, az idei játékok Szervező Bizottságának társelnöke a Mazsihisz-BZSH budapesti, Síp utcai székházában tartott beszámolót.

Maccabi tájékoztató a Síp utcai Goldmark teremben

A mazsihisz.hu adott közre tájékoztatót a mai megbeszélésről:

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) csütörtökön megtartott, közös vezetőségi ülésének egyik fő napirendi pontja a budapesti 15. Maccabi Európa Játékokkal kapcsolatos tájékoztatás volt, amelyet Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, az MTK elnöke, valamint Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, az idei játékok Szervező Bizottságának társelnöke tartott.

A napirendi pontot Heisler András, a Mazsihisz elnöke azzal vezette föl: három feltételnek kellett teljesülnie ahhoz, hogy idén július 29. és augusztus 7. között Budapest adhasson otthont a rangos világversenynek. Először is kellett egy kiváló pályázat, másodszor egy kormányzati garancia, harmadrészt a helyi zsidó közösség támogatása. Az elnök megosztotta a hallgatósággal, hogy a Maccabiról beszélt Orbán Viktorral, és a miniszterelnök elárulta neki, hogy a kormányzati támogatás elsősorban Deutsch Tamás lobbitevékenységének köszönhető.

Az MTK elnöke a tájékoztatójában úgy fogalmazott: három egyenrangú partner – a Maccabi Vac, a Mazsihisz és az MTK – szoros, eredményes együttműködése révén nyerhette meg a magyar főváros azt a pályázatot, amelyért versenyben volt a Roger Federer által képviselt Basel városa is. Deutsch Tamás óriási diplomáciai sikernek nevezte azt is, hogy előzőleg – Heisler András és Jusztin Ádám tevékenységének köszönhetően – Budapesten ülésezett a Maccabi EMC kongresszusa. Az eseményt  Deutsch Tamás így jellemezte: Európa legnagyobb zsidó rendezvényéről van szó, amely nem „csak” minden idők legnagyobb magyarországi multisporteseménye, hanem egyúttal zsidó közösségi, kulturális és vallási rendezvénye. A politikus szerint a budapesti Maccabi egyik elsődleges célja a helyi – budapesti és vidéki – zsidó közösség erősítése.

Beszámolójában Deutsch Tamás kitért arra: a játékok megszervezésére és lebonyolítására létrehozták az EMG2019 Kft.-t, amelynek 40 százalékban a Maccabi Vac, míg 30-30 százalékban a Mazsihisz és az MTK a tulajdonosa. Az eddigi adatok szerint háromezer fő vesz részt a játékokon, 9 nap alatt 78 ezer adag étel készül, és 7 szállodában szerveznek szombati kiddust. A játékok teljes költségvetése mintegy 4,9 milliárd forint állami támogatás. Az elnök hozzátette: ebbe nem lehet beszámítani azt a Kerepesi úti sportkomplexumot, amely nem készült el határidőre, de remélhetőleg 2020-21-re megvalósul.  Deutsch Tamás végül elmondta: habár sok sportesemény lesz idén Budapesten, bízik benne, hogy a résztvevők szerint a 15. Budapesti Maccabi Játékok bizonyulnak majd az eddigi legjobb Maccabi-versengésnek.

A Mazsihisz és a BZSH elöljárósága előtt tájékoztatást adott Jusztin Ádám is, aki kifejtette: hosszú évek óta fontos volna a hazai zsidó sport megérdemelt presztízsének emelése, ami a Maccabi játékoknak köszönhetően meg is valósulhat, hiszen – mint fogalmazott – örvendetes módon egyre többen érzik magukénak a játékokat mind a zsidó közösségen belül, mind azon kívül. A magyar csapat szereplése kapcsán Jusztin Ádám azt mondta: a magyar sportolók létszáma várhatóan meghaladja a 200 főt, és a magyarok szinte minden sportágban megmérkőznek. Jusztin Ádám a felszólalásában köszönetet mondott a szervezést végző cég dolgozóinak azért az áldozatos munkáért, amit hosszú ideje végeznek a sikeres lebonyolítás érdekében.

Kérdésekre válaszolva elhangzott: a köztelevízió várhatóan élő adásban közvetíti a megnyitó ünnepséget – ennek helyszíne az Új Hidegkúti Nándor Stadion lesz –, továbbá mindennap leadnak majd egy 25 perces összefoglalót. A játékok lebonyolításában elengedhetetlen az önkéntesek szerepe, erre a munkára április végéig még lehet jelentkezni a szervező cég honlapján: www.emg2019.hu.

Végül Heisler András elmondta: Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkártól a héten azt a tájékoztatást kapta, hogy a játékok kezdetére a kormány felújíttatja az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd síremlékét.

[popup][/popup]