Ma 60 éves Garri Kaszparov

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kaszparov 15 éven át, 1985 és 2000 között megszakítás nélkül őrizte világbajnoki címét, és ő a valaha volt legfiatalabb világbajnok is.

Forrás: Wikimedia commons

Garri Kaszparov örmény-zsidó családban született Bakuban, 1963. április 13-án – írja a Naphire.hu. Apja után Weinstein néven anyakönyvezték, de miután nyolcéves korában elvesztette apját, felvette anyja nevét, csak éppen az örmény hangzású Gaszparjan helyett az oroszos hangzású Kaszparov formában.

Garri szülei gyakran oldottak meg újságban megjelenő sakkfeladványokat. Ötéves korában a fiú az egyiket magától megoldotta, és apja ekkor kezdte el komolyabban megismertetni a sakkjáték rejtelmeivel. Bár édesapja hétéves korában meghalt, olyan alapokat adott a kisfiúnak, ami tovább repítette a pályán. Hétéves korától a bakui úttörőpalotában foglalkoztak vele, majd tízéves korától Mihail Botvinnik sakkiskolájában tanulta a sakkot. Csakhamar az exvilágbajnok egyik kedvenc tanítványa lett, akivel külön is foglalkozott.

1976-ban Kaszparov Tbilisziben 9 pontból hetet elérve megnyerte a Szovjet Ifjúsági Bajnokságot, s ezzel a valaha élt legfiatalabb bajnok lett. Alig telet el 9 év, és 1985-ben már hivatalos sakkvilágbajnok lett a szintén szovjet Karpov legyőzésével, és máig ő a valaha volt legfiatalabb sakkvilágbajnok. Világbajnoki párosmérkőzéseken többször is megvédte a címét, csak 15 év elteltével, 2000-ben Vlagyimir Kramnyiktól szenvedett vereséget.

Ellenfelei is elismerték, hogy a Kaszparov által játszott „totális sakkra” szinte lehetetlen volt felkészülni, olyan kiszámíthatatlan volt minden játszmája.

Kaszparov történelmet írt azzal is, hogy ő volt az első sakkvilágbajnok, aki kiállt a mesterséges intelligencia ellen. Kaszparov az IBM Deep Blue sakkszámítógépével kétszer mérkőzött meg.

Először 1996-ban, játszottak hat játszmát, amelyből Kaszparov megnyert hármat, kettő döntetlennel ért véget, a Deep Blue pedig csak egyben bizonyult jobbnak.

Az IBM az egyetlen győzelemmel is elégedett lehetett, ez volt  az első alkalom, hogy gépi játékos legyőzött egy nagymestert versenykörülmények között.

A második mérkőzés során azonban az orosz sakkozó csak egy játszmát tudott megnyerni, a gépnek két győzelmet szerzett, a többi játszma pedig döntetlennel ért véget.

Kaszparov 2005. márciusában bejelentette, hogy felhagy a sakkal, és politikával, illetve írással fog foglalkozni.

Létrehozta az Egyesült Civil Front mozgalmat, és csatlakozott a Vlagyimir Putyin elnök politikáját ellenző A Másik Oroszország koalícióhoz.

2013 júniusban bejelentette, hogy elhagyja Oroszországot, és a Putyin elleni harcot a nemzetközi színtéren folytatja.

2011 óta vezetője a New York-i székhelyű Emberi Jogi Alapítványnak.

A háború kitörése óta különösen élesen bírálja Putyin elnököt, akivel szerinte a nyugatnak nem szabad semmilyen alkut kötnie.

Teljes cikk

[popup][/popup]