Lemond bizottsági tagságairól az amerikai képviselő, aki azt hazudta, hogy Holokauszt-túlélők leszármazottja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Lemond az amerikai képviselőház bizottsági tagságairól a múltjával kapcsolatos botrányba keveredett George Santos képviselő.

George Santos

A politikus ezt a republikánus képviselők keddi zárt ajtók mögötti tanácskozásán jelentette be.

Santos közölte, hogy nem foglalja el helyét az alsóház kisvállalkozási és tudományos bizottságában.

Santos kampánya idején a róla közzétett életrajz első sora arról szólt, hogy nagyszülei a zsidóüldözés elől menekültek Európából a 2. világháború idején. Az előző héten viszont Santos genealógiája még azt mutatta, hogy a nagyapja 1918-ban, nagyanyja pedig 1927-ben született Brazíliában.

Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke az elmúlt hetekben számos kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy engedélyezi-e a botrányba keveredett politikus szakbizottsági kinevezéseit, amelyekre azzal válaszolt, hogy mint megválasztott képviselőnek, Santosnak joga van a testületi tagságokhoz. Azt ugyanakkor a házelnök hozzátette, hogy amennyiben a képviselőház etikai bizottságának jelenleg is zajló vizsgálata azt állapítja meg, hogy az érintett politikus törvénytelenséget követett el, akkor intézkedni fog a törvényhozásból való eltávolításáról.

George Santos New York-i republikánus képviselőről nem sokkal az új összetételű szövetségi törvényhozás megalakulása előtt, december végén derült ki, hogy a választási kampányban hamisan nyilatkozott iskolai végzettségéről, korábbi munkahelyeiről, és valótlanul állította magáról, hogy zsidó felmenőkkel rendelkezik.

MTI

[popup][/popup]