Legalább kilenc hónapba telik az iráni nukleáris létesítmény helyreállítása

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy hétfőn közzétett jelentés szerint „legalább kilenc hónapig” tarthat a natanzi földalatti nukleáris létesítmény helyreállítása, miután egy rejtélyes áramkimaradás sújtotta a helyszínt néhány órával azután, hogy új fejlett centrifugákat üzemeltek be.

A natanzi nukleáris üzem egy részlete (Fotó: Wikimedia commons)

A vasárnapi áramszünet, amelyet az iráni tisztviselők „nukleáris terrorcselekménynek neveztek”, a legutóbbi incidens a létesítmény ellen, a világhatalmakkal folytatott tárgyalások közepette a 2015-ös nukleáris megállapodás újjáélesztéséről.

Az esetről az ujkelet.live tudósít.

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter Izraelt okolta az iráni atomerőműben történt incidens miatt és bosszút ígért.

„A cionisták bosszút akarnak állni az elnyomó szankciók feloldása terén elért sikerekért, de nem fogjuk hagyni” – mondta Zarif, hozzátéve: „Bosszút állunk ezekért a tettekért magukon a cionistákon.”

A New York Times amerikai és izraeli hírszerzési tisztviselőket idézve arról számolt, hogy Izrael „szerepet játszott” a titokzatos natanzi áramszünetben, amelyet egyes sajtóorgánumok kibertámadásnak neveztek.

A jelentés szerint az áramkimaradást egy szándékos robbanás okozta, amely „teljesen megsemmisítette az erősen védett belső energiarendszert, amely az uránt dúsító föld alatti centrifugákat látja el”.

A név nélkül nyilatkozó tisztviselők szerint legalább kilenc hónapig, vagy akár tovább is eltarthat az urántermelés helyreállítása a földalatti nukleáris létesítményben.

Teljes cikk

Címkék:Irán, Natanz

[popup][/popup]