Lázár 2,7 milliárdos ajánlata ugrasztotta össze a budapesti zsidó vezetőket

Írta: Spirik József / index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Index információi szerint a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga rekonstrukciójára felajánlott kormányzati támogatás miatt robbant a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vezetői között újabb belső konfliktus.

Lázár János, Tordai Péter és Heisler András Fotó Koszticsák Szilárd MTI

Lázár János, Tordai Péter és Heisler András a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén. (Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI)

Kedden beszámoltunk arról, hogy Tordai Péter, a BZSH elnöke november elejére rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy a testület azonnali hatállyal váltsa le tisztségéről a hitközség ügyvezető igazgatóját. Tordai a hitközség tagjainak szétküldött körlevélben egyben azt is tudatta, hogy fegyelmi eljárást indított Schwezoff Dávid ellen, mert Schwezoff hazugnak és mutyistának nevezte őt egy hasonló körben szétküldött emailben.

Az elektronikus levélben a Zoltai Gusztáv posztját öröklő ügyvezető a különböző ingatlanberuházások kapcsán kezdett vádaskodni, és azt állította:

“Megválasztásom egyben felkérés és felhatalmazás is volt, hogy a BZSH átláthatatlan hatalmi-pénzügyi dzsungelében rendet tegyek.”

Az elődjének, az immár Lázár János miniszter mellett tanácsadóskodó Zoltai Gusztávnak címzett kritika mellett főként Tordai volt a célpont, akit az új ügyvezető a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába tervezett beruházás miatt támadott be.

Lázár János a Zsidó Közösségi Kerekasztal szeptemberi ülésén tett ígéretet Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, hogy a kormány plusztámogatásokat ad a holokausztmúzeumoknak és a holokauszt-emlékév eseményeire. Az ülést követően a résztvevők csupán annyit árultak el, hogy a vitákat kiváltó Sorsok Háza helyett javasolták, hogy a BZSH-hoz tartozó Rumbach utcai épületben egy másfajta, az együttélésre koncentráló kiállítást hozzanak létre. Ehhez támogatási ígéretet is kaptak a Miniszterelnökséget irányító Lázártól, de sem pontos időpont, sem összeg nem hangzott el a beruházással kapcsolatban.

Címkék:Mazsihisz

[popup][/popup]