Laza fickók indulnak Szíriába

Írta: kildi / keletport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy angliai repülőtér biztonsági kamerái rögzítették, amint öt fiatalember elindult októberben, hogy csatlakozzon Szíriában az Iszlám Államhoz. Persze mindenkinek azt mondták, hogy vakációzni mennek, Törökországba. A hangulat is ennek megfelelő volt. A felvételt az a nyomozás dobta a felszínre, amelyet a brit titkosszolgálatok folytatnak az amerikai újságíró, James Foley kivégzője után.

vigyorgófickókAz öttagú csoport, amely Bangladesi Rosszfiúk Britanniai Brigádjának hívja magát, olcsó jegyeket vett a Thomas Cooknál Antalya törökországi üdülőhelyre – írja a Daily Mail. A brit hatóságok azonosították az öt, 19 és 31 év közötti férfit, közzétették a nevüket is. Most, 10 hónappal később az egyikük, a 25 éves Muhammad Hamidur Rahman, aki eladó volt az olcsó ruhákat árusító Primark láncnál, állítólag halott, a múlt hónapban érte találat egy összecsapásban. A 31 éves Mashadur Choudhury egy brit börtön lakója: éppen azért került oda, mert Szíriába utazott, hogy terrorista kiképzést kapjon – értesült a londoni Telegraph. Őt most újra ki fogják hallgatni, mert a hírek szerint Szíriában összejött James Foley lefejezőjével. A sztoriját saját nyomozásai és Choudhury bírósági tárgyalásának jegyzőkönyve alapján írta meg a brit lap.

A férfiről, aki valaha egy muszlim ifjúsági csoportot vezetett, feltételezik, hogy ő volt a vezér. Amíg Angliában volt, egy biztosító társaságnál dolgozott. Nagyon is világinak tűnő életvitele mellett több ezer dollárral átvágta a családját. 2010-ben állítólagos gyógyykezelésre Szingapúrba ment, ott aztán a családtól kapott pénzt prostituáltakra költötte. Később Marokkóban folytatta azt, amit ő maga “legény-vakációnak” nevezett, de közben radikális hitszónokok előadásait töltötte le. Vélhetően ezek hatására döntött úgy, hogy csatlakozik az Iszlám Államhoz, és segít a kalifátus létrehozásában. Egy Iftakar Jaman nevű férfi adott tanácsokat neki: ő már Szíriában volt, és ő mondta meg, hogy milyen ruhákat vigyen, milyen a kiképzés, milyen az élet az Iszlám Államnál. Choudhury egyszer azt kérdezte tőle, fociznak-e a mudzsahedek.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]