Látványos izraeli-szaúdi fellépés Irán ellen

Írta: Ziva David/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

…a müncheni biztonságpolitikai konferencián

Münchenben az idei Biztonságpolitikai Konferencián Avigdor Liberman védelmi miniszter a várakozásoknak megfelelően nyilatkozott a régió biztonságpolitikájával kapcsolatban. Rövid, angol nyelven elmondott beszédét a jól ismert formulával vezette be: a térségben három veszély fenyeget – Irán, Irán, Irán.

Ekkora Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter már elhagyta a termet.

Liberman nyilatkozatában kihangsúlyozta, hogy Irán nukleáris ambíciói, a ballisztikus rakétatesztek, a fegyvercsempészet, amelyekkel megszegte a megállapodást egyértelműen veszélyeztetik a térség biztonságát. Irán proxihadsereget hoz létre Jementől Szíriáig, miközben a legszervezettebb terrorcsoport az Iráni Forradalmi Gárda.

A konferencia váratlan eseménye a szaúdi-izraeli közös vélemény, ugyanis Irán nukleáris törekvéseit  hasonló szavakkal ítélte el a szaúdi külügyminiszter Adel al-Jubeir, mint izraeli kollégája: “35 évig csak barátságot és támogatást adtunk, helyette nem kaptunk semmit, csak halált és pusztítást.”

Liberman megerősítette  az összefogást: “1948 óta a mérsékelt – szunnita – arab világ számára a legnagyobb veszélyt nem Izrael, nem a Cionizmus és nem a zsidóság, hanem Irán és az iráni proxi jelenti.”

Liberman Iránnal kapcsolatban Benjamin Netanjahu véleményével megegyező álláspontot képviselt a müncheni konferencián. Az izraeli- palesztin kérdéshez viszonyulva azonban, a néhány napja a Fehér Házban elhangzottakkal ellentétben nyilatkozott a BBC riporterének, Lyse Doucetnek.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]