„Láthatóan zsidóként öltözve sem érzett fenyegetettséget”

Írta: judaizmus.blogspot.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Új fiatal pár – chábád sáliách érkezett Kijevbe

Bár lassan elcsitulnak az ukrajnai indulatok, a helyi zsidóság még nem lélegezhet fel. „Nincs információnk róla, hogy zsidók célponttá váltak volna, mindazonáltal továbbra is fenáll a veszély” – nyilatkozta Yaakov Bleich főrabbi a Jerusalem Postnak. „Nem tapasztaltunk támadásokat, és reméljük, az embereket alapvetően a jog és a rend érdekli, nem pedig a zavargás.” – elmondta, hogy továbbra is aggódnak a közösségek biztonsága miatt ezért mindenkit óvatosságra intenek.

Korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a kijevi zsidó intézmények biztonságát megerősítették. Vasárnap a Szochnut bejelentette, hogy sürgősségi segélyt nyújt az ukrán zsidóknak a biztonsági intézkedések magas költségének fedezésére.

A múlt héten tetőző kijevi tüntetések leverésére kirendelt csapatok áldozatai között van egy zsidó férfi is. Egy név nélkül nyilatkozó ukrán zsidó nő a Jerusalem Post kérdésére elmondta, hogy nagy a bizonytalanság a kijevi zsidók között, és nem érzik magukat biztonságban. Hillel Cohen, az Ukrajnai Hatzalah segélyszervezet képviselője elmondta: a Maidan téren járva „láthatóan zsidóként öltözve” sem érzett fenyegetettséget, de véleménye szerint a közeljövőben óvatosnak és figyelmesnek kell lennie a zsidóknak.

Az ukrajnai chábád közösség még ebben az időszakban is rendkívül aktív volt, sőt tovább növelte tagjainak a számát. Röviddel esküvőjük után sliáchként érkezett a városba Smuli Zejger rabbi és felesége, Malka, aki a helyi chábád küldöttek lánya. Az esküvő után sokan kérdezték az ifjú párt, miért költöznek a zavargások közepette Kijevbe: „Izraelben és az Egyesült Államokban nincs ránk szükség, de Ukrajnában pozitív változást hozhatunk az emberek életébe – ezért vagyunk itt.” – mondta Zejger rabbi.

Ukrajna zsidósága – akkor és most

A mai Ukrajna területén már a 11. században jelentős közösség élt mind a Kijevi Nagyfejedelmségben, mind Galíciában és a Lengyel királyság területén.

A régió egyik legnagyobb számú kisebbségeként a zsidók gyakorta voltak célpontjai pogromoknak. Leghírhedtebb ezek közül Hmelnyickij kozákjainak mészárlása, melynek során a több, mint ötvenezer főt számláló zsidóság legalább 1/3-át kiirtották vagy fogságba ejtették, elpusztítva ezzel becslések szerint háromszáz közösséget. Az ezt követő időszakban lépett színre a Báál Sém Tov és indult világhódító útjára a hászidizmus. Számos hászid irányzat gyökerezik az ukrán zsidóságban.

 A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek:

Az új ukrán államfő védelmet ígért a zsidóknak

Gyújtóbombát dobtak egy ukrajnai zsinagógára

Mennyire veszélyes most zsidónak lenni Kijevben?

[popup][/popup]