Kubatov Gábor, az FTC elnöke az antiszemitizmus ellen küzdő globális fórumon mondott beszédet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jeruzsálemben hetedik alkalommal tartották meg az Antiszemitizmus Ellen Küzdő Globális Fórumot. A Ferencváros életében évek óta kiemelt helyet foglal el ez a téma, tavaly novemberben a klub csatlakozott a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) kezdeményezéséhez, és elfogadta az IHRA definícióját. Az egyesület részéről Kubatov Gábor klubelnök beszédet mondott az eseményen, kiemelte, hogy ez a téma rendkívül fontos neki.

Kubatov Gábor

„Ki kell hangsúlyoznom, hogy ez a téma a szívügyem – idézi a sportvezetőt cikkében a Nemzeti Sport – Azt tudni kell, hogy a Fradinak nagyon nagy társadalmi hatása van, tízmillióan élnek Magyarországon, közülük több mint kétmillió ember a Ferencvárosnak szurkol. Ebből következik, nem mindegy, hogy az FTC milyen úton indul el. Korábban kimondtuk, hogy mit gondolunk a kirekesztésről és az antiszemitizmusról. Elmondtuk azt is, hogy a sportban nem számít, milyen a bőrszíned, a származásod, a vallásod és az sem, hogy szegény vagy gazdag vagy-e. A pályán egyenlő ellenfelek játszanak egymással, hozzáteszem, az életben is így kéne ennek lennie. Nálunk szabályok és következetesség van, a cselekedeteknek pedig következményei vannak. Éppen ezért nagyon szigorú stadionbeléptető rendszerrel rendelkezünk. Ha itt valaki bűnt követ el, pontosan szeretném tudni, hogy hívják és hol lakik az illető, majd ezek után többet nem szeretném beengedni a stadionba. Kívülről egyszerűnek tűnik, mert mindenhol így kéne ennek mennie, nekünk az ultráink három évig bojkottálták a csapatot. Ezerötszáz drukker az én házam előtt is tüntetett, sőt a családomat is megfenyegették, de ez nem változtatta meg a véleményem, csak megerősített abban, hogy ezen az úton kell járnunk.”

Az elnök beszélt arról, milyen korábbi incidensek miatt döntöttek úgy, hogy szigorítanak a rendszerükön:

„Tíz évvel ezelőtt horogkeresztes zászlót vittek a stadionba, kilenc éve totenkopf mintájú molinót függesztett ki egy szurkoló, nyolc éve pedig egy Csatári László nevű emberre emlékeztek, aki a kassai haláltábor vezetője volt. Ezek után az incidensek után felszólítottuk őket, hogy az elkövetők jelentkezzenek, és vállalják a felelősséget. Akkor még a klub nem volt abban a helyzetben, hogy be tudta azonosítani a bűnelkövetőket. Ezek után vezettük be a legszigorúbb intézkedéseket, ami szerintem Európában példátlan. Nálunk klubkártyával és vénaszkennerrel történik a beléptetés, ami rendkívül biztonságos.”

Kubatov emlékeztetett arra is, hogy „A Maccabi Tel-Aviv és a Fradi között nagyon jó kapcsolat van, ezt használtuk ki, így hivatalos mérkőzésen emlékezhettünk a magyar hősre, Tóth-Potya Istvánra. Ő több száz zsidó embert mentett meg a haláltábortól, köztük sok híres színészt. Amikor a németek kivonultak Budapestről, az utolsó napon fejbe lőtték. Tóth-Potya István kiváló futballistánk volt, később pedig nagyszerű edzőnk. A tel-avivi csapattal együtt emlékeztünk meg a hősről. Azóta emléktáblája van a budapesti zsinagógában, ami Európa legnagyobb zsinagógája. A napokban előterjesztjük, hogy ítéljék oda neki A Világ Igaza díját.”

A konferencián kiderült, hogy a Ferencváros a közelmúltban izraeli válogatott játékos leigazolásán dolgozott, mert „a legjobb kampány, ha olyan játékost tudunk hozni, aki szembemegy az ellenérzésekkel”, ám ez sajnos nem jött össze. 

Teljes cikk

[popup][/popup]