Közeleg a találkozó Bidennel, Bennett ezerrel kevesebb telepes lakást engedélyez

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportja szerint Naftali Bennett miniszterelnök mintegy 1000 lakóegységet törölt a jövő héten jóváhagyásra kerülő építési listáról Júdea és Szamária C-körzetben. Az ok: Ez lesz az első építkezési jóváhagyás a területen a Biden-kormány hivatalba lépése óta, ezért a téma különösen érzékeny.

Képünk illusztráció

Eredetileg 3200 új telepeslakásra vonatkozott a terv melyet a tisztviselők jóváhagytak, azonban Bennett 2200-ra csökkentette – tudósít az ujkelet.live.

Valójában ez az első alkalom az elmúlt 7 hónapban, hogy Júdeában és Szamáriában nagyszabású építkezéseket engedélyeznek.

A telepes politika Izrael egyik legpolarizálóbb kérdése, és destabilizálhatja Bennett miniszterelnök ideológiailag sokszínű koalícióját. Bennett számára is ez az egyik legnagyobb kihívás, miközben készül a Joe Biden amerikai elnökkel való találkozóra, melyre várhatóan ebben a hónapban kerül sor.

A Walla híroldal szerdán arról számolt be, hogy Beni Gantz izraeli védelmi miniszter bejelentette, a jövő héten összeül a telepes bizottság, hogy jóváhagyja az új lakóegységek építését Júdea és Szamária C-körzetben mind a zsidó telepesek, mind az ott élő palesztinok számára.

Izrael értesítette a Biden-kormányt Gantz bejelentése előtt, állítják izraeli tisztviselők

Az oslói megállapodások szerint Júdea és Szamária (Ciszjordánia) A-körzet teljes egészében a Palesztin Hatóság irányítása alá tartozik mind adminisztratív mind biztonsági szempontból, a B-körzet palesztin adminisztratív irányítás és közös biztonsági ellenörzés alá esik. A zsidó telepek többségének otthont adó C-körzet (kb. a terület 60%-a) pedig teljes izraeli kontroll alatt áll.

2016 és 2018 között a C-körzetre vonatkozó 1485 palesztin építési engedély iránti kérelemből mindössze 21-et hagyott jóvá a védelmi minisztérium, vagyis 0,81 százalékát.

2019-ben a biztonsági kabinet elvileg rekordszámú, 700 engedélyt adott ki a palesztinok számára, amelyet széles körben kísérletnek tartottak annak meghiúsítására, hogy a Legfelsőbb Bíróság megakadályozza a palesztin ingatlanok további lebontását azon az alapon, hogy a palesztinok számára szinte lehetetlen legális építési engedélyt szerezni, valamint hogy elhárítsa a nemzetközi kritikát, amiért Izrael nem engedélyezi a palesztin építkezést. A valóságban azonban nagyon kevés építési engedélyt adtak ki.

Gantz szerint a bizottság 2200 új lakást fog engedélyezni a telepeken – amelyek közül 900 már a végső tervezési szakaszban van és készen áll az építésre -, ugyanakkor megjegyezte, hogy a palesztinok számára is kiadnak engedélyt 1000 lakóegység építésére.

Teljes cikk

[popup][/popup]