Kormányvizsgálat Netanjahu ellen a tengeralattjáró-vásárlás ügyében?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Beni Gantz védelmi miniszter (Kék-Fehér) és Gideon Szá’ár igazságügyi miniszter (Új Remény) pénteken bejelentette, hogy megvizsgálják Gantz javaslatát, miszerint a kormány vizsgálatot indítana az úgynevezett tengeralattjáró-ügy kapcsán.

Képünk illusztráció

Mindezt annak tudatában teszik – írja az ujkelet.live –, hogy ,,ebben az ügyben már folyamatban van egy bűnügyi nyomozás”, Avichai Mandelblit főügyész felügyeli majd a folyamatot – olvasható Gantz és Szá’ár közös nyilatkozatában.

A múlt hónapban Gantz meglepte a koalíció pártvezetőit, amikor bejelentette, hogy állami vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a tengeralattjáró-ügyben. A döntés meghozatala előtt nem konzultált velük és nem kérte a jóváhagyásukat sem.

A bejelentés feldühítette Szá’árt, aki válaszul közölte, hogy minisztériuma nem kapott javaslattervezetet a bizottság megalakításáról, és a koalíciós megállapodás egy olyan záradékára utalt, amely megtiltja a minisztereknek, hogy olyan javaslatokat nyújtsanak be, amelyek egy másik miniszter hatáskörébe tartoznak.

A tengeralattjáró-ügy avagy 3000-es sz. ügy (amelyet az ügyészség már vizsgál) magában foglalja a német ThyssenKrupp céggel való megállapodást mintegy 2 milliárd euró értékű tengeralattjárók és járőrhajók vásárlásáról. Az Izraeli Védelmi Erők vezető tisztjeit, köztisztviselőit és számos Benjamin Netanjahu akkori miniszterelnökhöz közeli személyt azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzt követeltek és kaptak a ThyssenKruppal kötött megállapodások előmozdítása érdekében.

Netanjahu nincs a gyanúsítottak között, de az ellene felmerült korrupciós vádak között szerepel két tengeralattjáró eladásának jóváhagyása Egyiptomnak, kedvezményért cserébe egy másik tengeralattjáró vásárlására Izraelnek. Továbbá Netanjahu közbelépése, hogy Izrael további tengeralattjárókat vásároljon Németországból, a biztonsági szolgálatok álláspontjával szembemenve.

Októberben a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott nyilatkozatában Dan Harel nyugdíjazott vezérőrnagy, a védelmi minisztérium volt főigazgatója közölte, hogy Netanjahu szokatlan nyomást gyakorolt a hetedik tengeralattjáró megvásárlására a ThyssenKrupptól.

„Az volt a benyomásom, hogy a beszerzési kezdeményezés mögött olyan érdek áll, amelynek természete nem világos számomra” – mondta Harel.

Teljes cikk

[popup][/popup]