Korlátoznák a legfelsőbb bíróság jogkörét Izraelben

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben egy miniszteri bizottság törvényjavaslata lehetővé tenné, hogy a Kneszet elfogadhasson az alkotmánybíróságként működő legfelsőbb bíróság által elutasított törvényeket, s ezzel gyakorlatilag felülírja a testület ítéleteit.

Israel_Supreme_Court

A legfelsőbb bíróság épülete Jeruzsálemben (Forrás: Wikipedia)

Az újság szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök várhatóan megakadályozza majd, hogy a jogalkotással foglalkozó parlamenti bizottság javaslatát beterjesszék a Kneszet plénuma elé.

Az alkotmánybíróság jogkörét csorbító törvényjavaslatot Ajelet Saked, a jobboldali nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű párt képviselője szövegezte meg. Az ügy előzménye, hogy az alkotmánybíróságként működő grémium humanitárius okokból a múlt hónapban az afrikai illegális bevándorlóknak felépített menekülttábor bezárására és a menedéket kérők fogva tartásának korlátozására kötelezte az izraeli kormányt.

A javaslat célja, hogy a parlament mégis elfogadhassa az afrikai menekültek ügyében meghozott törvényt, amelyet emberi jogi érvekre hivatkozva a legfelsőbb bíróság korábban semmisnek nyilvánított.

Saked kezdeményezése lehetővé tenné az alkotmánybíróság által elutasított törvények beiktatását, ha a százhúsz képviselőből legalább hatvanegy támogatja azt, de az így elfogadott szabályozás csak négy évig lenne érvényben.

A szöveget nyolcan szavazták meg három ellenében a bizottságban: a Bájt Hajehudi, a jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) és a Likud párt miniszterei támogatták, míg Cipi Livni centrista igazságügy-miniszter és a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt miniszterei ellenezték.

Jehuda Weinstein államügyész csütörtökön szakvéleményében a törvényjavaslat elutasítására szólította fel a minisztereket, mert az a demokráciát biztosító jogi fékek és ellensúlyok bontásával túl nagy hatalmat adna a Kneszetnek.

Cipi Livni igazságügy-miniszter bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a javaslat ellen, amely megakasztja annak parlament elé kerülését. Benjámin Netanjahu környezetéből azt közölték a Hááreccel, hogy a kormányfő nem fogja támogatni a legfelsőbb bíróság hatalmát csorbító törvénykezést.

 

[popup][/popup]