Kneszet elnök: Románia fontos lépéseket tett a holokauszt emlékezetének megőrzéséért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Románia az elsők között ismerte el Izrael államot, és fontos lépéseket tett a holokauszt emlékezetének megőrzéséért – jelentette ki szerdán Bukarestben Amir Ohana, az izraeli parlament (Kneszet) elnöke a szenátus és képviselőház szerdai együttes ülésén. Nicolae Ciucă román miniszterelnök szerint országa elkötelezett a szélsőségesség és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem mellett.

Amir Ohana a román parlamentben (Fotó: Agerpress)

Amir Ohana beszédében a román parlament ünnepi ülését a Románia és Izrael közötti „igaz barátság és különleges kötelék kifejeződésének” nevezte – írja a maszol.ro. „A történelemben először fordul elő, hogy Izrael állam parlamentjének elnöke felszólal a román parlament együttes plénumán. Először szólalok fel egy másik ország parlamentjében, és ez az első romániai látogatásom” – jelentette ki.

A Kneszet elnöke rámutatott: a Románia és Izrael közötti diplomáciai kapcsolatok töretlenek Izrael állam 1948-as megalakulása óta. Ennek 75. évfordulóját ünneplik szerdán.

„Románia az első országok között volt, amelyek elismerték Izrael államot, és nem sokkal később diplomáciai kapcsolatokat létesítettek, még a kommunizmus idején is, amikor Románia az Izraellel háborúban álló arab államok oldalán állt. A két ország mindig is fenntartotta a diplomáciai kapcsolatokat” – hangsúlyozta az izraeli politikus, kiemelve, hogy a két ország közötti együttműködés számos területen erősödhet a diplomáciai kapcsolatok mellett, úgymint a technológia, kultúra, gazdaság, turizmus, biztonság és védelem.

„Országaink elkötelezettek az antiszemitizmus elleni küzdelem és a tolerancia előmozdítása mellett. Izrael az egyetlen ország a Közel-Keleten, ahol a keresztény közösségek fejlődnek, virágoznak, és ez így lesz a jövőben is. Izrael a világ többmillió zsidójának otthona. Közülük több százezren Romániából származnak” – mondta Amir Ohana.

A Kneszet elnöke felidézte a holokauszt borzalmait. „Soha ne feledjük ezt el. Hazám egyik alapvető célja, és erre esküszünk, hogy azok az atrocitások soha többé nem ismétlődjenek meg” – hangsúlyozta. Az izraeli parlament elnöke elismerően beszélt arról, hogy Románia fontos lépéseket tett a holokauszt emlékezetének megőrzéséért és a holokausztoktatásért, beleértve a bukaresti Holokauszt Múzeum létrehozását. „Ezek az erőfeszítések bizonyítják Románia elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni küzdelem, valamint a tolerancia és az elfogadás előmozdítása iránt, amelyeket országom nagyra értékel. Köszönöm Romániának!” – mondta.

Románia mélyen elkötelezett a szélsőségesség és a gyűlöletbeszéd minden formája elleni küzdelem mellett itthon és a világ bármely részén, és támogatja az antiszemitizmus elleni küzdelemre irányuló európai projekteket – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök a parlament ünnepélyes ülésén.

„Nemcsak a hosszú ideje tartó diplomáciai együttműködés köt össze bennünket, hanem egy stratégiai jelentőségű különleges kapcsolat is, amely a népeink közötti mély relációkon és a közös értékeken alapul. Ezekre a közös dolgokra kell építenünk a továbbiakban is kétoldalú kapcsolatainkat, és közösen kell válaszolnunk a jelenlegi nemzetközi kontextus kihívásaira, amelyet a revizionista akciók és a szélsőséges diskurzusok térnyerése jellemez az európai társadalmakban” – mondta beszédében Ciucă.

Teljes cikk

[popup][/popup]