Kisebb botrányt kavart az EP-elnök a kneszetben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerdán az izraeli törvényhozásban arról biztosította vendéglátóit, hogy nincs szó a zsidó állammal szembeni bojkottról az Európai Unió részéről, de két másik kijelentése kisebb botrányt kavart és bírálatokat szült az izraeli kormányfő és az egyik kormánypárt részéről.

MartinSchulz_TimesofIsrael

Martin Schulz (fotó: Times of Israel)

Nincs szó bojkottról, és az Európai Parlamentben biztosan nem kapna többséget egy Izraellel szembeni bojkott terve – mondta Schulz a kneszetben. Arról is beszélt, hogy személy szerint „az EU és Izrael gyümölcsöző kapcsolatának mélyítése” mellett áll.

A bojkott emlegetése az EU tavaly nyáron elfogadott irányelvével áll kapcsolatban, amely megtiltja az együttműködést a 28 EU-tagországnak a megszállt területeken élő izraeliekkel. Ennek értelmében az unió és minden tagállam Izraellel kötött összes szerződésében kell lennie egy olyan záradéknak, amely kimondja, hogy az unió álláspontja szerint az 1967-ben elfoglalt területek nem képezik Izrael részét, és azokra nem vonatkozik a megállapodás.

Schulz két másik kijelentése ugyanakkor kisebb botrányt kavart: a kormánykoalíció jobbszárnyát képviselő párt frakciója kivonult a teremből és hazugsággal vádolta meg a német politikust, és később Benjámin Netanjahu miniszterelnök is bírálta az EP elnökét.

A ciszjordániai telepeseket támogató, jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt kivonuló tagjai azt kifogásolták, hogy Schulz egyrészt egy palesztin fiatalra hivatkozva azt állította, a zsidók napi 70 liter, míg a palesztinok csak napi 17 liter vizet használhatnak, másrészt azt mondta, hogy a palesztinoknak joguk van az önrendelkezéshez és békében akarnak élni.

Az előbbi adatot a párt hamisnak nevezte, az utóbbi kijelentést illetően pedig azt rótták fel Schulznak, hogy nem tett említést az Izrael elleni rakétatámadásokról, amelyeket palesztinok követnek el.

Nem tűröm el, hogy hamis erkölcsi kioktatásban részesítsék Izraelt a parlamentünkben, különösen nem németül” – írta a modern ortodox zsidóságot képviselő párt vezetője, Naftali Bennet gazdasági miniszter Facebook-oldalán, utalva arra, hogy Schulz német nyelven mondta el beszédét. Bennet „égbekiáltó hazugságnak” nevezte az EP-elnök két említett kijelentését.

Benjámin Netanjahu úgy fogalmazott a beszéddel kapcsolatban, hogy Schulz „sok más európaihoz hasonlóan szelektíven ítéli meg a helyzetet” a palesztinok életkörülményeivel kapcsolatban, és lekicsinyli az Izraelre leselkedő veszélyek mértékét.

 

Címkék:Izrael

[popup][/popup]