Kipakolt Izrael volt washingtoni nagykövete

Írta: Szobota Zsuzsa / hetek.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nemcsak Amerikában, de Izraelben is nagy port kavart Michael B. Oren Szövetséges – Az amerikai–izraeli vízválasztón keresztül vezető utam címmel a közelmúltban megjelent könyve. Izrael volt washingtoni nagykövete visszaemlékezésében szókimondóan bírálja Barack Obama közel-keleti politikáját, és őt teszi felelőssé az amerikai–izraeli kapcsolatok állapotáért. Az Obama-adminisztráció azonnal cáfolta a könyv állításait, és felszólította Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, határolódjon el tőle. Noha saját pártja is megosztott a politikus állításait illetően, Netanjahu nem ítélte el a könyv tartalmát. A Hetek cikke.

netanjahu obama

A könyv tudatosan még az iráni atommegállapodás megkötése előtt jelent meg, hogy felhívja a figyelmet az Obama-adminisztráció Izrael-ellenes politikájára. Az amerikai születésű történész akkor került Washingtonba, amikor Benjamin Netanjahu és Barack Obama mellett Hillary Clinton is főszereplő volt, 2009 és 2013 között. Oren hivatali idejére estek az arab tavasz eseményei – Izrael és Amerika olyan kihívásokkal nézett szembe, mint az izraeli–palesztin békefolyamat, az Izrael létét veszélyeztető nemzetközi terrorizmus és az iráni atomprogram.

Könyvében Oren saját tapasztalatain át tárja fel az amerikai–izraeli kapcsolatok megromlását, azt állítva, hogy noha mindkét fél követett el hibákat, de csak Amerika tette ezt szándékosan.

Nemcsak a Washington és Jeruzsálem között nyílt szakadékba ad betekintést, hanem az izraeli és az amerikai zsidók közötti nézeteltérésről is beszámol.

A könyv megjelenésekor Oren Hogyan hagyta cserben Obama Izraelt? címmel cikket is megjelentetett a The Washington Postban, azzal vádolva az elnököt, hogy negyvenéves amerikai tradíciót rúgott fel az izraeli külpolitikát illetően. Obama nemcsak azzal nehezítette meg Izrael helyzetét, hogy hivatalba lépése óta napirendre tűzte a palesztin ügy támogatását és az Iránnal való együttműködés aláírását, hanem azzal is, hogy megszegte az izraeli–amerikai kapcsolatokban addig alkalmazott két legalapvetőbb irányelvet.

Az egyik ilyen alapelv a „semmit a nyilvánosság előtt” elve volt. Az Egyesült Államok és Izrael sokszor nem értettek egyet, de sohasem tárták ezt a nyilvánosság elé. Ezzel ugyanis közös ellenségeiket bátorították volna fel, és sebezhetővé tették volna Izraelt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]